Solid State Switching Circuits Mcqs - Set 2

1)   A monostable vibrator has_____________

a. No stable state
b. One stable state
c. Two stable states
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: One stable state

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   For a differentiating circuit to be effective, the RC product should be ___________ the time period of the input wave?

a. Equal to
b. 5 times greater than
c. 5 times smaller than
d. At least 10 times greater than
Answer  Explanation 

ANSWER: At least 10 times greater than

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The positive clipper is that which removes the ____________half-cycles of the input voltage?

a. Negative
b. Positive
c. Both positive and negative
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Positive

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   When a rectangular voltage waveform is applied to a capacitor, then the current waveform is ______________?

a. Rectangular
b. Sinusoidal
c. Sawtooth
d. Square
Answer  Explanation 

ANSWER: Rectangular

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The multivibrator which generates square wave of its own is the ____________multivibrator?

a. Monostable
b. Bistable
c. Astable
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Astable

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   When a transistor is driven to cut off, ideally the output is _______________?

a. VCC
b. 0
c. VCC/2
d. VCC/3
Answer  Explanation 

ANSWER: VCC

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   If d.c. supply of 10 V is fed to a differentiating circuit, then output will be_______________?

a. 20 V
b. 10 V
c. 0 V
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 0 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If a square wave is fed to a differentiating circuit, the output will be _____________?

a. Sine wave
b. Sharp narrow pulses
c. Rectangular wave
d. Triangular wave
Answer  Explanation 

ANSWER: Sharp narrow pulses

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   If the input to a differentiating circuit is a saw-tooth wave, then output will be _____________?

a. Square
b. Triangular
c. Sine
d. Rectangular
Answer  Explanation 

ANSWER: Rectangular

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   An astable multivibrator has ________________?

a. One stable state
b. Two stable states
c. No stable state
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: No stable state

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   A relay is superior to a mechanical switch because it _______________?

a. Is relatively inexpensive
b. Does not require moving contacts
c. Combines control with power amplification
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Combines control with power amplification

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   ______________ multivibrator is a square wave oscillator?

a. Monostable
b. Astable
c. Bistable
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Astable

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   When a transistor is driven to saturation, ideally the output is _____________?

a. VCC
b. 0
c. VCC/2
d. 2VCC
Answer  Explanation 

ANSWER: 0

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The most inexpensive switch is _____________ switch?

a. Electronic
b. Mechanical
c. Electromechanical
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Electronic

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   A switch has ______________?

a. One state
b. Two states
c. Three states
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Two states

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The maximum speed of electronic switch can be _____________operations per second?

a. 104
b. 10
c. 1000
d. 109
Answer  Explanation 

ANSWER: 109

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The main disadvantage of a mechanical switch is that it_______________?

a. Is operated mechanically
b. Is costly
c. Has high inertia
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Has high inertia

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The switch that has the fastest speed of operation is ____________ switch?

a. Electronic
b. Mechanical
c. Electromechanical
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Electronic

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   A relay is ___________switch?

a. A mechanical
b. An electronic
c. An electromechanical
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: An electromechanical

Explanation:
No explanation is available for this question!