Series parallel Circuits Mcqs - Set 2

1)   A 6 V battery output is divided down to obtain two output voltages. Three 2.2 kΩ resistors are used to provide the two taps. The two output voltages are___________?

a. 2 V, 4 V
b. 2 V, 2 V
c. 2 V, 6 V
d. 4 V, 6 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 V, 4 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The internal resistance of a 20,000 ohm/volt voltmeter set on its 5 V range is_____________?

a. 20,000 Ω
b. 100,000 Ω
c. 200,000 Ω
d. 1,000,000 Ω
Answer  Explanation 

ANSWER: 100,000 Ω

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A certain voltage divider consists of three 1 kΩ resistors in series. Which of the following load resistors will have the least effect on the output voltage?

a. 1 MΩ
b. 100 kΩ
c. 1 kΩ
d. 330 Ω
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 MΩ

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Two 1.2 kΩ resistors are in series and this series combination is in parallel with a 3.3 kΩ resistor. The total resistance is____________?

a. 138 Ω
b. 1,389 Ω
c. 5,700 Ω
d. 880 Ω
Answer  Explanation 

ANSWER: 1,389 Ω

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   A certain voltage divider consists of two 12 kΩ resistors in series. Which of the following load resistors will have the most effect on the output voltage?

a. 1 MΩ
b. 24 kΩ
c. 18 kΩ
d. 12 kΩ
Answer  Explanation 

ANSWER: 12 kΩ

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The parallel combination of a 470 Ω resistor and a 680 Ω resistor is in series with the parallel combination of four 2 kΩ resistors. The total resistance is___________?

a. 1,650 Ω
b. 1,078 Ω
c. 77.8 Ω
d. 778 Ω
Answer  Explanation 

ANSWER: 778 Ω

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The parallel combination of a 470 Ω resistor and a 1.5 kΩ resistor is in series with the parallel combination of five 1 kΩ resistors. The source voltage is 50 V. The percentage of the load current through any single 1 KΩ resistor is__________?

a. 25 %
b. 20 %
c. 100 %
d. 50 %
Answer  Explanation 

ANSWER: 20 %

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   On which of the following voltage range settings will a voltmeter present the minimum load on a circuit?

a. 1 V
b. 50 V
c. 500 V
d. 1,000 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 1,000 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The parallel combination of a 6.8 kΩ resistor and a 10 kΩ resistor is in series with the parallel combination of a 2.2 kΩ resistor and a 1 kΩ resistor. A 100 V source is connected across the circuit. The resistor(s) with the greatest voltage drop is (are)___________?

a. 6.8 kΩ
b. 2.2 kΩ
c. 6.8 kΩ and 10 kΩ
d. 2.2 kΩ and 1 kΩ
Answer  Explanation 

ANSWER: 6.8 kΩ and 10 kΩ

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The parallel combination of a 470 Ω resistor and a 1.2 kΩ resistor is in series with the parallel combination of three 3 kΩ resistors. A 200 V source is connected across the circuit. The resistor with the most current has a value of____________?

a. 470 Ω or 1.2 kΩ
b. 3 kΩ
c. 470 Ω
d. 1.2 kΩ
Answer  Explanation 

ANSWER: 470 Ω

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   A balanced Wheatstone bridge consists of an RV of 3,500 Ω, an R2 of 200 Ω, and an R3 of 680 Ω. The value of RUNK is____________?

a. 680 Ω
b. 1,029 Ω
c. 200 Ω
d. 880 Ω
Answer  Explanation 

ANSWER: 1,029 Ω

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   In a certain five-step R/2R ladder network, the smallest resistor value is 1 kΩ. The largest value is___________?

a. Indeterminable
b. 2 kΩ
c. 10 kΩ
d. 20 kΩ
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 kΩ

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Three 10 kΩ resistors are connected in series. A 20 kΩ resistor is connected in parallel across one of the 10 kΩ resistors. The voltage source is 24 V. The total current in the circuit is___________?

a. 900 μA
b. 9 mA
c. 90 mA
d. 800 μA
Answer  Explanation 

ANSWER: 900 μA

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   A voltage divider consists of two 100 kΩ resistors and a 12 V source. What will the output voltage be if a load resistor of 1 MΩ is connected to the output?

a. 0.57 V
b. 6 V
c. 12 V
d. 5.7 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 5.7 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Two 3.3 kΩ resistors are in series and this series combination is in parallel with a 4.7 kΩ resistor. The voltage across one of the 3.3 kΩ resistors is 12 V. The voltage across the 4.7 kΩ resistor is_________?

a. 24 V
b. 12 V
c. 0 V
d. 6 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 24 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   A certain circuit is composed of two parallel resistors. The total resistance is 1,403 Ω. One of the resistors is 2 kΩ. The other resistor value is____________?

a. 1,403 Ω
b. 4.7 kΩ
c. 2 kΩ
d. 3,403 Ω
Answer  Explanation 

ANSWER: 4.7 kΩ

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   A certain Wheatstone bridge has the following resistor values: R1 = 10 kΩ, R2 = 720 Ω, and R4 = 2.4 kΩ. The unknown resistance is_____________?

a. 24 Ω
b. 2.4 Ω
c. 300 Ω
d. 3,000 Ω
Answer  Explanation 

ANSWER: 3,000 Ω

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   A 12 kΩ resistor, a 15 kΩ resistor, and a 22 kΩ resistor are in series with two 10 kΩ resistors that are in parallel. The source voltage is 75 V. Current through the 15 kΩ resistor is approximately___________?

a. 14 mA
b. 1.4 mA
c. 5 mA
d. 50 mA
Answer  Explanation 

ANSWER: 1.4 mA

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   A voltage divider consists of two 68 kΩ resistors and a 24 V source. The unknown output voltage is______________?

a. 12 V
b. 24 V
c. 0 V
d. 6 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 12 V

Explanation:
No explanation is available for this question!