Series parallel Circuits Mcqs - Set 1

1)   The first goal to accomplish in analyzing a complex series-parallel circuit is to____________?

a. solve for all the voltage drops
b. solve for the total current and resistance
c. equate all series components
d. equate all parallel components
Answer  Explanation 

ANSWER: solve for the total current and resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The positive (+) and negative (-) ends of the battery are called ___________?

a. circuit diagram
b. battery knobs
c. battery terminals
d. battery sides
Answer  Explanation 

ANSWER: battery terminals

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   When a Wheatstone bridge is in a balanced condition, the center voltmeter in the bridge will read_____________?

a. twice the source voltage
b. half the source voltage
c. zero volts
d. the same as the source voltage
Answer  Explanation 

ANSWER: zero volts

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In a series–parallel circuit, individual component power dissipation are calculated using_____________?

a. individual component parameters
b. a percent of the total power depending on resistor ratios
c. total current squared multiplied by the resistor values
d. a percent of the voltage division ratio squared
Answer  Explanation 

ANSWER: individual component parameters

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In a series–parallel circuit consisting of R1 and R2 in series and connected in parallel with R3, if R1 opens, then R2‘s voltage will:___________?

a. increase
b. remain the same
c. decrease
d. cannot tell
Answer  Explanation 

ANSWER: decrease

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The current flowing through an unloaded voltage divider is called the____________?

a. bleeder current
b. load current
c. resistor current
d. voltage current
Answer  Explanation 

ANSWER: bleeder current

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   With 21 V applied, if R1 = 5 ohms, R2 = 35 ohms, and R3 = 14 ohms, what is the current of R2 if R1 is series connected with parallel circuit R2 and R3?

a. 200 mA
b. 400 mA
c. 600 mA
d. 800 mA
Answer  Explanation 

ANSWER: 400 mA

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If R1 is in series with parallel connected to R2 and R3, what happens to total current if R2 opens?

a. cannot tell
b. remains the same
c. increases
d. decreases
Answer  Explanation 

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   A Wheatstone bridge can be used to determine an unknown_____________?

a. current
b. voltage
c. resistance
d. power
Answer  Explanation 

ANSWER: resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A device able to supply electrical energy is a __________?

a. nonconductor
b. battery
c. conductor
d. microwave
Answer  Explanation 

ANSWER: battery

Explanation:
No explanation is available for this question!