Regulated DC Power Supply Mcqs - Set 3

1)   A Zener diode that has very narrow depletion layer will breakdown by____________ mechanism?

a. Avalanche
b. Zener
c. Both avalanche and Zener
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Zener

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   A Zener voltage regulator is used for ____________ load currents?

a. High
b. Very high
c. Moderate
d. Small
Answer  Explanation 

ANSWER: Small

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A Zener voltage regulator will cease to act as a voltage regulator if Zener current becomes______________?

a. Less than load current
b. Zero
c. More than load current
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Another name for Zener diode is ______________diode?

a. Breakdown
b. Voltage
c. Power
d. Current
Answer  Explanation 

ANSWER: Breakdown

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   For increasing the voltage rating, zeners are connected in_____________?

a. Parallel
b. Series-parallel
c. Series
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Series

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In a Zener voltage regulator, the changes in load current produce changes in _________________?

a. Zener current
b. Zener voltage
c. Zener voltage as well as Zener current
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Zener current

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   If the doping level is increased, the breakdown voltage of the Zener_______________?

a. Remains the same
b. Is increased
c. Is decreased
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Is decreased

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Zener diode are generally made of _____________?

a. Germanium
b. Silicon
c. Carbon
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Silicon

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   As the junction temperature increases, the voltage breakdown point for avalanche mechanism______________?

a. Remains the same
b. Decrease
c. Increases
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A Zener diode is used as a _____________voltage regulating device?

a. Shunt
b. Series
c. Series-shunt
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Shunt

Explanation:
No explanation is available for this question!