Regulated DC Power Supply Mcqs - Set 2

1)   If the load current drawn by unregulated power supply increases, the d.c. output voltage______________?

a. Increases
b. Decreases
c. Stays the same
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In a loaded Zener regulator, which is the largest Zener current ?

a. Series current
b. Zener current
c. Load current
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Series current

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of these is the best description for a Zener diode ?

a. It is a diode
b. It is a constant current device
c. It is a constant-voltage device
d. It works in the forward region
Answer  Explanation 

ANSWER: It is a constant-voltage device

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   If the load resistance decreases in a Zener regulator, then Zener current ______________?

a. Decreases
b. Stays the same
c. Increases
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   A Zener diode______________?

a. Is a battery
b. Acts like a battery in the breakdown region
c. Has a barrier potential of 1 V
d. Is forward biased
Answer  Explanation 

ANSWER: Acts like a battery in the breakdown region

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   A 30 V Zener will have depletion layer width_______________ that of 10 V Zener?

a. More than
b. Less than
c. Equal to
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: More than

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is true about the breakdown voltage in a Zener diode ?

a. It decreases when load current increases
b. It destroys the diode
c. It equals current times the resistance
d. It is approximately constant
Answer  Explanation 

ANSWER: It is approximately constant

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A 5 mA changes in Zener current produces a 50 mA change in Zener voltage. What is the Zener impedance ?

a. 1 O
b. 1 O
c. 100 O
d. 10 O
Answer  Explanation 

ANSWER: 10 O

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The current in a Zener diode is limited by _______________?

a. External resistance
b. Power dissipation
c. Both (A) and (B)
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both (A) and (B)

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A certain regulator has a no-load voltage of 6 V and a full-load output of 5.82 V. What is the load regulation ?

a. 09%
b. 87 %
c. 72 %
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 09%

Explanation:
No explanation is available for this question!