Police Order 2002 - Mcqs - Set 7

1)   The superintendence of police throughout a general police area shall vest in the_________________?

a. Local Government
b. Provincial Government
c. Appropriate Government
d. Federal Government
Answer  Explanation 

ANSWER: Provincial Government

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   As per Article 7 Sub-Article (5) the recruitment in the rank of constable and Assistant sub-Inspector shall be on the basis of the_____________?

a. Provincial government permission certificate
b. Provincial certificate
c. District domicile
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: District domicile

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The recruitment in the rank of Assistant Superintendent of Police shall be through the______________?

a. Provincial Public Service Commission
b. Federal Public Service Commission
c. Direct appointment through politicians
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Federal Public Service Commission

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The quota for departmental promotion to the rank of Assistant Sub-Inspector is__________________?

a. 20%
b. 25%
c. 30%
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 25%

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Article 7, Sub-Article (3), provided that selection for direct recruitment in the rank of Assistant Sub Inspector shall be through?

a. Federal Public Service Commission
b. Provincial Public Service Commission
c. Appropriate Public Service Commission
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Appropriate Public Service Commission

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Article ______, of Police Order, 2002 deals Constitution of police?

a. 5,
b. 6,
c. 7,
d. All of above
Answer  Explanation 

ANSWER: 7,

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Emergency duties of police with regard to essential services are dealt by Article ______, of the Police Order, 2002?

a. 4
b. 4-A
c. 5
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 5

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Article ______, of the Police Order, 2002 deals with duties of Police?

a. 3,
b. 3-A,
c. 4
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Article 3, of the Police Order, 2002 deals with_________________?

a. Attitude and responsibilities of police towards officials
b. Attitude and responsibilities of police towards public
c. Attitude and responsibilities of police towards Courts
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Attitude and responsibilities of police towards public

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Article 2, Sub-Article (xvii) of Police Order, 2002 define________________?

a. Police-Officer
b. Gazetted-officer
c. Provincial Police-officer
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Provincial Police-officer

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Under Article 2, Sub-Article (xii), of Police Order, 2002 junior ranks means members of the police and below the rank of____________?

a. Sub-Inspector
b. Assistant Sub-Inspector
c. Inspector
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Inspector

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Under Police Order, 2002 government means________________?

a. Federal Government
b. Local Government
c. Povincial Government
d. All of above
Answer  Explanation 

ANSWER: Povincial Government

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   A capital city district, a part of province, or any territory for which separate police is established under Article 6 is called_______________?

a. General Police Area
b. Specific Police Area
c. Red Zone
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: General Police Area

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   An inquiry into the allegations contained in a complaint against a Police Officer, including the factual incidents relating to neglect, excess or omission or commission of any act constituting an offence and the outcome is called______________?

a. Fact Finding Inquiry
b. Special Inquiry
c. Ordinary Inquiry
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Fact Finding Inquiry

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   “Exigency of service” means_______________?

a. An urgent or unforeseen situation which for the reason to be recorded in writing, requires premature transfer of Police Officer for performance of spe
b. Transfer of a Police Officer in ordinary ways for performance of his official task and duties
c. Both (a) and (b)
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: An urgent or unforeseen situation which for the reason to be recorded in writing, requires premature transfer of Police Officer for performance of spe

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The Term “Ex-Officio Secretary” is defined in Article _______ of the Police Order, 2002?

a. Article 2, Sub-Article VII,
b. Article 2, Sub-Article VII-a,
c. Article 2, Sub-Article VII-B,
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Article 2, Sub-Article VII-a,

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   District Police Officer means the head of police of a district who is not below the rank of________________?

a. Superintendent of Police
b. Senior Superintendent of Police
c. Both (a) and (b)
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Senior Superintendent of Police

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Article 2, Sub-Article _______, of the Police Order 2002 defined District Police Officer ?

a. V
b. VI
c. VII
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: VII

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The term “Commission” is defined in Article _______, of the Police Order, 2002?

a. 2(iii)
b. 2(iv)
c. 2(v)
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 2(v)

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   As per Police Order, 2002 City Police Officer means the head of police of a general police area of the city, District who is not below the rank of________________?

a. Additional Inspector
b. Deputy Inspector General
c. Senior Superintendent
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Deputy Inspector General

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   The term “Administration” is defined in Article 2 Sub-Article ___________ of the Police Order, 2002?

a. (i)
b. (ii)
c. (iii)
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: (i)

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   Police Order, 2002 was promulgated by______________?

a. President of Pakistan
b. Chief Executive of Pakistan
c. Prime Minister of Pakistan
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Chief Executive of Pakistan

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Police Order, 2002 contains _____________ schedule?

a. 2
b. 3
c. 4
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
No explanation is available for this question!