Police Order 2002 - Mcqs - Set 6

1)   Composition of Islamabad District Safety Commission is provided in ___________ of the Police Order, 2002?

a. Article 60
b. Article 62
c. Article 64
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Article 62

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Capital City District Public Safety Commission consist ______________ members?

a. Ten members
b. Twelve members
c. Fourteen members
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Twelve members

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Article _______________ of the Police Order, 2002 of above with removal of members of District Public Safety Commission and Police Complaint Commission?

a. 39
b. 39-A
c. 46
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 46

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The Chairperson of the District Public Safety and Police Complaint Commission is elected by the members for _________ years?

a. 3
b. 4
c. 5
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Article __________, of the Police Order, 2002 deals with appointment of chairperson?

a. 38
b. 39
c. 40
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 39

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The District Public Safety Commission and Police Complaints Commission consist_______________?

a. One third members amongst the members of the Provincial and National Assembly of the District concerned.
b. One third members of whom one shall be a women shall be appointed as independent members by the Government from a list recommended by the Selection Pa
c. One third will be chosen from members of Zila Council
d. All of above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of above

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Composition of District public Safety Commission is provided in Article ______________, of the Police Order, 2002?

a. 37A
b. 38
c. 39
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 38

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Under Article 29 of Police Order, 2002 __________ may appoint Special Police Offiers for special purposes?

a. S.H.O.
b. Deputy Superintendent
c. Head of District Police
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Head of District Police

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Suspension of Police Officer is dealt by_______________?

a. Article 25, of Police Order, 2002
b. Article 26, of Police Order, 2002
c. Article 27, of Police Order, 2002
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Article 26, of Police Order, 2002

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Article 24, of the Police Order, 2002 deals with _________________?

a. Oath of Police
b. Affirmation of police
c. Both A and B
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and B

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   As per Article 20(1), the Federal Government shall post a police officer not below the rank of _________ as Commandant of the National Police Academy?

a. Superintendent
b. Additional Inspector General
c. Inspector General
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Inspector General

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The board for transfer of investigation shall consist?

a. Senior Superintendent of Police and two Superintendent of Police one being incharge of the investigation of concerned district
b. Additional Inspector General of Police and two Superintendent of Police
c. Two Senior Superintendent of Police and one Superintendent of Police
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Senior Superintendent of Police and two Superintendent of Police one being incharge of the investigation of concerned district

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   As per Article 18(4), all registered cases shall be investigated by the investigation staff in the district under the supervision of______________?

a. Any high official
b. Head of investigation
c. Both (a) and (b)
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Head of investigation

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   As per Article 18(1), the head of investigation in a general police area shall be _________________?

a. Deputy Inspector General of Police
b. Additional Inspector General of police
c. Both A and B
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Additional Inspector General of police

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Posting of Deputy Inspector General, Inspector General, Senior Superintendent of Police, Assistant Superintendent of Police and Deputy Superintendent of Police is dealt by Article __________ of Police Order, 2002?

a. 16
b. 17
c. 18
d. All of above
Answer  Explanation 

ANSWER: 17

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Article 16(1) of the Police Order, 2002 empowers _____________ with administration of Police in District?

a. Assistant Superintendent of Police
b. District Police Officer
c. Additional Inspector General
d. All of above
Answer  Explanation 

ANSWER: District Police Officer

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Article _________ of the Police Order, 2002 empowers Provincial Police Officer with appointment power of District Police Officer ?

a. 14
b. 15
c. 16
d. 17
Answer  Explanation 

ANSWER: 15

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The Government may, on recommendation of __________ appoint one or more expert to assist the Provincial Police Officer, Capital City Police Officer or City Police Officer?

a. Federal Public Service Commission
b. Appropriate Public Service Commission
c. Ministry of Law
d. Chief Minister of the concerned Province
Answer  Explanation 

ANSWER: Appropriate Public Service Commission

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The term of office of Provincial Police Officer, Capital City Police Officer and Head of Federal law Enforcement Agency shall be _______________?

a. Two years from the date of his posting
b. Three years from the date of his posting
c. Five years from the date of his posting
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Three years from the date of his posting

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Article 11 of the Police Order deals with posting of________________?

a. Provincial Police Officer
b. Capital City Police Officer
c. Head of Law Enforcement Agency
d. All of above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of above

Explanation:
No explanation is available for this question!