Pathology Mcqs - Set 8

1)   Tumour arising from secetory and glandular epithelium are__________________?

a. Adenomas
b. Adenosarcomas
c. Angiomas
d. Both A and B
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and B

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Nevus cell are_______________?

a. Modified melanocytes
b. Cells containing excessive melanin pigment
c. Melangocytes which are functionally more active
d. large melanocytes
Answer  Explanation 

ANSWER: Modified melanocytes

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Anaplasia is_______________?

a. Lack of functional differentiation
b. Lack of structural differentiation
c. Is a characteristic feature of malignancy
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The predisposing factor for squamous cell carcinoma __________________?

a. Solar keratosis
b. Chronic ulcers
c. Leukoplakia
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Rodent ulcer is most commonly seen on________________?

a. Face below alatragus line
b. Face above alatragus line
c. Anywhere on hairless skin
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Face above alatragus line

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Most tumours are ___________________?

a. Biclonal in origin
b. Monoclonal in origin
c. Multiclonal in origin
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Monoclonal in origin

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Carcinogens induce tumours, they are________________?

a. Chemicals
b. Radiation
c. Viruses
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Increased proliferation of cells is called_______________?

a. Hypertrophy
b. Atrophy
c. Hyperplasia
d. Metaplasia
Answer  Explanation 

ANSWER: Hyperplasia

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Neoplasia of blood vessel is called______________?

a. Angioma
b. Hematoma
c. Lymphosarcoma
d. Papilloma
Answer  Explanation 

ANSWER: Angioma

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Change in structure and functions of a tissue is called______________?

a. Dysplasia
b. Metaplasia
c. Anaplasia
d. Aplasia
Answer  Explanation 

ANSWER: Metaplasia

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which of the following is correct statement ?

a. Grading is the degree of macroscopic and microscopic differentiation of tumour
b. Staging is the extent of spread of tumour
c. TNM and AJC systems can be used for staging malignant tumours
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Sunburst appearance and codmans triangle are seen in______________?

a. Osteosarcoma
b. Osteoma
c. Chondrosarcoma
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Osteosarcoma

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Cotton wool appearance is seen ____________________ ?

a. Pagets disease
b. Osteomyelitis
c. Fibrous dysplasia
d. Achondroplasia
Answer  Explanation 

ANSWER: Pagets disease

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The increase in size of uterus during pregnancy is an example of ________________?

a. Hyperplasia
b. Hypertrophy
c. Both of the above
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The most characteristic feature of a neoplasm as opposed to inflammatory over growth is______________?

a. Abnormal mitosis
b. Size of the lesion
c. Progressive growth after removal of causative stimuli
d. Tendency to grow rapidly
Answer  Explanation 

ANSWER: Progressive growth after removal of causative stimuli

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   All of the following statements are true regarding reversible cell injury, except______________?

a. Formation of amorphous densities in the mitochondrial matix
b. Diminished generation of adenosine triphosphate (ATP)
c. Formation of blebs in the plasma membrane
d. Detachment of ribosomes from the granular endoplasmic reticulum
Answer  Explanation 

ANSWER: Formation of amorphous densities in the mitochondrial matix

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   One of the following is not a malignant feature____________?

a. Aplasia
b. Anaplasia
c. Abnormal mitosis
d. Pleomorphism
Answer  Explanation 

ANSWER: Pleomorphism

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The most common site of metastases of osteosarcoma is_____________?

a. Liver
b. Spleen
c. Lymph nodes
d. Lung
Answer  Explanation 

ANSWER: Lung

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Somatic mutation of PTEN is seen in________________?

a. Retinoblastoma
b. Osteosarcoma
c. Carcinoma breast
d. Endometrial Carcinoma
Answer  Explanation 

ANSWER: Endometrial Carcinoma

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   All of the following viruses are capable of causing human cancers except________________?

a. papilloma virus
b. Hepatitis B virus
c. Epstein Barr virus
d. Parvovirus B-19
Answer  Explanation 

ANSWER: Parvovirus B-19

Explanation:
No explanation is available for this question!