Pathology Mcqs - Set 5

1)   Cold abscess formation is due to_____________?

a. Presence of acute inflammation
b. Formation of caseous pus with signs of acute inflammation
c. Formation of caseous pus without signs of acute inflammation
d. Infected cyst
Answer  Explanation 

ANSWER: Formation of caseous pus without signs of acute inflammation

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Lipofuschin is an insoluble endogenous pigment, also known as___________?

a. Lipochrome
b. Wear and tear pigment
c. Aging pigment
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Earliest transient change following tissue injury_____________?

a. Neutrophilia
b. Neutropenia
c. Monocytoses
d. Lymphocytoses
Answer  Explanation 

ANSWER: Neutrophilia

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following is NOT a constituent of Virchow’s traid ?

a. Damage to endothelium due to injury or inflammation
b. Diminished rate of blood flow
c. Increased coagulability of blood
d. Increased venous blood pressure
Answer  Explanation 

ANSWER: Increased venous blood pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The specific gravity of transudate is_____________?

a. Below 1.0.10
b. Below 1.012
c. Between 1.012 and 1.020
d. Above 1.020
Answer  Explanation 

ANSWER: Below 1.012

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In acute inflammation, immediate transient permeability in cells is increased by__________?

a. Direct injury & necrosis
b. Endothelial Gaps by histamine
c. Leucocyte mediated endothelial injury
d. Increased tissue oncotic pressure
Answer  Explanation 

ANSWER: Endothelial Gaps by histamine

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Ghon focus is associated with ______________?

a. Gonorrhea
b. Syphilis
c. AIDS
d. Tuberculosis
Answer  Explanation 

ANSWER: Tuberculosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Ghon complex of the lung usually____________?

a. Undergoes cavitation
b. Undergoes calcification
c. Progresses to tuberculous pneumonia
d. Progresses to military tuberculosis
Answer  Explanation 

ANSWER: Undergoes calcification

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The following chemical mediator is a product of arachidonic acid metabolite by cyclo oxygenase pathway____________?

a. LxA4
b. LxB4
c. 5-HETE
d. PGH2
Answer  Explanation 

ANSWER: PGH2

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The process of phagocytosis was discovered by___________?

a. Celsus
b. Elie Metchnikoff
c. Virchow
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Elie Metchnikoff

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Function of hepatic kupffer cells is____________?

a. Formation of sinusoids
b. Vitamin-A storage
c. Increases blood perfusion
d. Phagocytosis
Answer  Explanation 

ANSWER: Phagocytosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Lepra cells seen in leprosy are_____________?

a. Lymphocytes
b. Plasma cells
c. Vacuolated Histocytes
d. Neutrophils
Answer  Explanation 

ANSWER: Vacuolated Histocytes

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Serum sickness syndrome is_____________?

a. A transplant immunity
b. An anaphylactic shock
c. Systemic arthus reaction
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Systemic arthus reaction

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Enzymes responsible for suppuration are derived chiefly from_____________?

a. PMN’s
b. Lymphocytes
c. Monocytes
d. Eosinophils
Answer  Explanation 

ANSWER: PMN’s

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Which of the bacteria resembles fungus____________?

a. Mycobacterium leprae
b. Actinomyces israeli
c. Mycobacterium bovis
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Actinomyces israeli

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Kviem’s test is diagnostic test for_________________?

a. Actinomycosis
b. Diphtheria
c. Tuberculosis
d. Sarcoidosis
Answer  Explanation 

ANSWER: Sarcoidosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Inflammation is characterized by________________?

a. Transudation -> exudation -> oedena
b. Oedema -> exudation
c. Exudation -> transudation -> oedema
d. Only by exudation -> oedema
Answer  Explanation 

ANSWER: Transudation -> exudation -> oedena

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Example of ganulomatous inflammation_____________?

a. Sarcoidosis
b. Leprosy
c. Tuberculosis
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Highly infection stage of syphilis______________?

a. Primary
b. Secondary
c. Tetriary
d. Congenital
Answer  Explanation 

ANSWER: Secondary

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Lymphocytosis is seen in______________?

a. Fungal infections
b. Viral infections
c. Bacterial infections
d. Protozoal infections
Answer  Explanation 

ANSWER: Viral infections

Explanation:
No explanation is available for this question!