Pathology Mcqs - Set 4

1)   Tissue macrophages are called__________?

a. Kupffer cells in liver
b. Microglial cells in nervous system
c. Histiocytes in connective tissues
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Early positive reaction in lepromin test is___________?

a. Fernandez reaction
b. Mituda reaction
c. Wasserman reaction
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Fernandez reaction

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The characteristic feature of macrophage_____________?

a. High capacity to divide
b. Limited capacity to divide
c. Long life span as compared to lymphocytes
d. Both B and C
Answer  Explanation 

ANSWER: Both B and C

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The type of immunity activated in tuberculosis is____________?

a. Cell mediated
b. Humoral
c. Foreign body reaction
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Cell mediated

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Chronic inflammation is characterized by__________?

a. Presence of macrophages
b. Tissue
c. Proliferation of fibroblasts and endothelial cells
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The characteristic cells of chronic inflammation are all except___________?

a. Plasma cells
b. Macrophages
c. Lymphocytes
d. PMN’s
Answer  Explanation 

ANSWER: PMN’s

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   All of the following are true for exudates, except__________?

a. It has a specific gravity of 1.018
b. It has a low fibrin content
c. It has more than 3% proteins
d. It is mucinous in consistency
Answer  Explanation 

ANSWER: It has a low fibrin content

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   VIRCHOW’s cells are seen in___________?

a. Lepromatous leprosy
b. Tuberculoid leprosy
c. Borderline lepromatous leprosy
d. Intermediate leprosy
Answer  Explanation 

ANSWER: Lepromatous leprosy

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   IL-1 helps in_____________?

a. Stimulation of T-lymphocytes
b. Inhibits of B-lymphocytes
c. Inhibits the chemotaxis of neutrophils and macrophages
d. Decreases firbroblast and bone resorption activity
Answer  Explanation 

ANSWER: Stimulation of T-lymphocytes

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following cells are more abundant in chronic inflammation than in acute inflammation ?

a. Plasma cells
b. Eosinophils
c. Neutrophils
d. Normoblats
Answer  Explanation 

ANSWER: Plasma cells

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   In chronic, granulomatous inflammation, which of the following processes is most likely to predominate ?

a. Exudation
b. Congestion
c. Transudation
d. Proliferation
Answer  Explanation 

ANSWER: Proliferation

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Following are functions of prostaglandins except__________?

a. Increase capillary permeability
b. Uterine contraction
c. Lower blood pressure
d. Elevates blood pressure
Answer  Explanation 

ANSWER: Elevates blood pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Transudate is characterized by__________?

a. Associated inflammatory conditions
b. Low protein content
c. Tendency to clot
d. Specific gravity of above 1.018
Answer  Explanation 

ANSWER: Low protein content

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which cell releases vasoactive amine so as to increase vascular permeability ?

a. Leukocyte
b. Marcophage
c. Mast cell
d. Fibroblast
Answer  Explanation 

ANSWER: Mast cell

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   An acute inflammatory focus would attract___________?

a. Monocytes
b. Plasma cells
c. Neutrophils
d. Basophils
Answer  Explanation 

ANSWER: Neutrophils

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The vasoactive amine that causes vasodilatation released during inflammation is found in which of the cell______________?

a. Plasma cells
b. Lymphocytes
c. Monocytes
d. Mast cells
Answer  Explanation 

ANSWER: Mast cells

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Bradykinin causes all the following except____________?

a. Smooth muscle contraction
b. Dilatation of blood vessels
c. Pain
d. Opsonisation
Answer  Explanation 

ANSWER: Opsonisation

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Which of the following statement about fibrinous exudate is FALSE ?

a. It is associated with many types of severe inflammation
b. It has low protein content
c. It has fibrin precipitates
d. It induces connective tissue organization
Answer  Explanation 

ANSWER: It has low protein content

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   All of the following vascular changes are observed in acute inflammation except_____________?

a. Vasodilation
b. Stasis of blood
c. Increased vascular permeability
d. Decreased hydrostatic pressure
Answer  Explanation 

ANSWER: Decreased hydrostatic pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Virchow Lepra cells are seen in___________?

a. Tuberculoid leprosy
b. Ideterminate leprosy
c. Borderline tuberculoid leprosy
d. lepromatous leprosy
Answer  Explanation 

ANSWER: lepromatous leprosy

Explanation:
No explanation is available for this question!