Pathology Mcqs - Set 17

1)   The activation of caspases is likely to lead to_________________?

a. Apoptotic cell death
b. Blood coagulation
c. Mitotic cell division
d. G1 to S phase of cell cycle
Answer  Explanation 

ANSWER: Apoptotic cell death

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Tigered effect of heart is seen in_______________?

a. Fatty change
b. Hyaline change
c. Amy
d. Atrophy
Answer  Explanation 

ANSWER: Fatty change

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Hydrolytic degeneration is characterised by__________________?

a. Caseation
b. Coagulation
c. Liquefaction
d. Fibrinoid
Answer  Explanation 

ANSWER: Liquefaction

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Severe generalized edema is called as_______________?

a. Myxoedema
b. Pitting edema
c. Anasarca
d. Dependent edema
Answer  Explanation 

ANSWER: Anasarca

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Apoptosis is_________________?

a. Single cell necrosis
b. Intracytoplasmic accumulation
c. Degenerative change
d. Neoplastic change in the cell
Answer  Explanation 

ANSWER: Single cell necrosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Amyloidosis most commonly occurs in_________________?

a. Kidney
b. Spleen
c. Liver
d. Heart
Answer  Explanation 

ANSWER: Kidney

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Primary amyloidosis occurs in _________________?

a. Multiple myeloma
b. Tuberculosis
c. Hodgkin’s diseaes
d. Chronic osteomyelitis
Answer  Explanation 

ANSWER: Multiple myeloma

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The hormone dependent shedding of endometrium is an example of_______________?

a. Necrosis
b. Autolysis
c. Apoptosis
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Apoptosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Hypoxic death leads to__________________?

a. Liquefactive necrosis
b. Coagulative nacrosis
c. Caseous necrosis
d. Fat necrosis
Answer  Explanation 

ANSWER: Coagulative nacrosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following is correctly matched_______________?

a. Coagulation necrosis Tuberculosis
b. Caseation yellow fever
c. Fat necrosis Pancreatitis
d. Gumma infarction
Answer  Explanation 

ANSWER: Fat necrosis Pancreatitis

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Amyloidosis is commonly associated with_____________?

a. Chronic osteomyelitis
b. Periostitis
c. Acute osteomyelitis
d. Multiple myeloma
Answer  Explanation 

ANSWER: Multiple myeloma

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Stain used for demonstration of amyloid is______________?

a. Congo Red
b. Masson’s toichrome
c. Vonkosa
d. Reticulin
Answer  Explanation 

ANSWER: Congo Red

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Diabetic gangrene is caused by____________?

a. Vasospasm
b. Peripheral neuritis
c. Atheroslerosis
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Atheroslerosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Coagulative necrosis is_______________?

a. Characteristic of focal bacterial infections
b. Characteristic of hypoxic death
c. Characteristic by loss of tissue architecture
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Characteristic of hypoxic death

Explanation:
No explanation is available for this question!