Pathology Mcqs - Set 16

1)   A patient reports with dyspnoea on slight exertion. He also has multiple petechial spots and spontaneous hemorrhage. His RBC count is less than one lakh/mm3 His hematocrit and hemoglobin is low. Most probable diagnosis is______________?

a. Pernicious anemia
b. Thalassemia
c. Aplastic anemia
d. Sprue
Answer  Explanation 

ANSWER: Aplastic anemia

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Pernicious anaemia is associated with the deficiency of________________?

a. Folic acid
b. Vitamin B1
c. Vitamin B6
d. Vitamin B12
Answer  Explanation 

ANSWER: Vitamin B12

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In sickle cell anemia there is substitution of_________________?

a. Valine for glutamic acid at the sixth position of beta chain
b. Phenylalanine for glutamic acid
c. Tyrosine for valine at the 6th position at beta chain
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Valine for glutamic acid at the sixth position of beta chain

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In hemephilic patient which of the following should not be given_______________?

a. Factor VIII concentrate
b. Cryoprecipitate
c. EACA
d. Platelet factor
Answer  Explanation 

ANSWER: Platelet factor

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   A reduction in the total leucocyte count is called_________________?

a. Leucocytosis
b. Leucopenia
c. Leucorrhoea
d. Leukemia
Answer  Explanation 

ANSWER: Leucopenia

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The dominant histologic feature of infarction is__________________?

a. Liquefactive necrosis
b. Coagulative necrosis
c. Chronic inflammation
d. Scar tissue
Answer  Explanation 

ANSWER: Coagulative necrosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Secondary amylodosis is seen most commonly in_______________?

a. Actinomycosis
b. Tuberculosis
c. Rabies
d. Secondary Iues
Answer  Explanation 

ANSWER: Tuberculosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Apoptosis is suggestive of_______________?

a. Liquefaction degeneration
b. Coagulative necrosis
c. Neo angiogenesis
d. Epithelial dysplasia
Answer  Explanation 

ANSWER: Coagulative necrosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Caseation necrosis is suggestive of________________?

a. Tuberculosis
b. Sarcoidosis
c. Leprosy
d. Midline lethal granuloma
Answer  Explanation 

ANSWER: Tuberculosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Synthesis of DNA occurs in which phase ____________________?

a. G1
b. S
c. G2
d. M
Answer  Explanation 

ANSWER: S

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   True statement about primary amyloidosis _________________?

a. It is more common in heart, skin and skeletal tissue
b. In 70% of cases don’t have any associated disease
c. In 50% of cases have some form of plasma cell dyscrasias such as multiple myeloma
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Maltory’s degeneration seen in alcoholic liver disease is a form of___________________?

a. Hyaline degeneartion
b. Amyloid degeneration
c. Hydropic degeneration
d. Fatty degeneration
Answer  Explanation 

ANSWER: Hyaline degeneartion

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Pyknosis is characterized by_________________?

a. Nuclear basophilia
b. Nuclear shrinkage
c. Nucleus disintegration
d. Nucleolus disintegration
Answer  Explanation 

ANSWER: Nuclear shrinkage

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Cellular swelling and fatty change are example of__________________?

a. Reversible injury
b. Irreversible injury
c. Both A and B
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Reversible injury

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Metastatic calcifications are seen in______________?

a. Hypoparathyroidism
b. Vitamin D deficiency
c. Hypercalcemia
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Hypercalcemia

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Physiologic programmed cell death is termed as_______________?

a. Apoptosis
b. Lysis
c. Autolysis
d. Autopsy
Answer  Explanation 

ANSWER: Apoptosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Liquefation necrosis is commonly seen in________________?

a. Brain
b. Lung
c. Liver
d. Spleen
Answer  Explanation 

ANSWER: Brain

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Dytrophic calcification are calcifications seen in__________________?

a. Skin layers
b. Salivary glands
c. Normal tissues
d. Dead tissue
Answer  Explanation 

ANSWER: Dead tissue

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The protein found in the amyloid deposits in senile systemic amyloidosis is_________________?

a. AL protein
b. a2 microglobulin
c. a-amyloid protein
d. Transthyretin
Answer  Explanation 

ANSWER: Transthyretin

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Which of the following is NOT true of dystrophic calcification ?

a. Occurs in damaged tissue
b. Tuberculous lesions
c. Atherosclerotic lesions
d. Serum calcium levels are high
Answer  Explanation 

ANSWER: Serum calcium levels are high

Explanation:
No explanation is available for this question!