Pathology Mcqs - Set 13

1)   Auto immune hymolytic anemia is seen in_______________?

a. AML
b. CML
c. CLL
d. ALL
Answer  Explanation 

ANSWER: CLL

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   A patient’s urine with a particular protein appears normal, but on standing it becomes dark. The dark colour disappears on heating. The patent is suffering from______________?

a. Osteoporosis
b. Multiple myeloma
c. Infectious mononcleosis
d. T – cell tumour
Answer  Explanation 

ANSWER: Multiple myeloma

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Hodgkin’s lymphoma can be distinguished from non – Hodgkin’s lymphomas by_________________?

a. Reed – Sternberg cells
b. Systemic manifestations
c. Occurence in young adults
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The characteristic finding in chronic myeloid leukemia is______________?

a. Reduced score of alkaline phosphatase in granulocytes
b. Reduced score of acid phosphatase in granulocytes
c. Total lack of platelets
d. Total lack of neutrophils
Answer  Explanation 

ANSWER: Reduced score of alkaline phosphatase in granulocytes

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Sickle cell anemia precipitates when______________?

a. Oxygen tension goes down
b. Increased viscosity of blood
c. There is dehydration
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Increased viscosity of blood

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Neurologic abnormalities occur with_______________?

a. Foliate deficiency anemia
b. Pernicious anemia
c. Vitamin B12 deficiency anemia
d. Both B and C
Answer  Explanation 

ANSWER: Both B and C

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Deposition of bile pigment in the basal ganglia is called________________?

a. jaundice
b. Kernicterus
c. Haemosiderosis
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Kernicterus

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A shift to left indicates an increase in number of______________?

a. immature neutrophils
b. erythrocytes
c. matures neutrophils
d. Platelets
Answer  Explanation 

ANSWER: immature neutrophils

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Increased bleeding time is seen in all except______________?

a. Thrombocytopenia
b. Von Willebrand disease
c. Hemophilia
d. Ehlers danlos syndrome
Answer  Explanation 

ANSWER: Hemophilia

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The following are recognized causes of neutropenia Except_______________?

a. Corticosteroid therapy
b. Typhoid fever
c. Aplastic anemia
d. Viral infection
Answer  Explanation 

ANSWER: Corticosteroid therapy

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Prothrombin time indicates the integrity of ____________________?

a. Intrinsic pathway
b. Extrinsic pathway
c. Capillary function
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Extrinsic pathway

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Increased iron binding capacity and decreased serum iron is seen in which anemia________________?

a. Iron deficiency
b. Aplastic
c. Sickle cell
d. Chronic infections
Answer  Explanation 

ANSWER: Iron deficiency

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Which of the following is a nutritional deficiency anemia______________?

a. aplastic anemia
b. sickle cell anemia
c. megaloblastic anemia
d. hemolytic anemia
Answer  Explanation 

ANSWER: megaloblastic anemia

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   IN fanconi anemia there is a_______________?

a. Deficiency of copper
b. Mutation of DNA repair gene
c. No increased risk of Sq. cell carcinoma
d. Purely nutritional disorder etiology
Answer  Explanation 

ANSWER: Mutation of DNA repair gene

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Hemophilia A is caused due to deficiency of___________________?

a. Factor X
b. Factor XI
c. Factor IX
d. Factor VIII
Answer  Explanation 

ANSWER: Factor VIII

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Sideroblastic anemia is caused due to______________?

a. Mercury
b. Lead
c. Arsenic
d. Iron
Answer  Explanation 

ANSWER: Iron

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Which of the following is not an example of massive splenomegaly ________________?

a. Chronic myeloid leukemia
b. Chronic malaria
c. Tropical splenomegaly
d. Acute lymphoblastic leukemia
Answer  Explanation 

ANSWER: Acute lymphoblastic leukemia

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Target cells are seen in peripheral blood in_______________?

a. Thalassemia
b. Pernicious anemia
c. Aplastic anemia
d. Sickle cell anemia
Answer  Explanation 

ANSWER: Thalassemia

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Schilling test is performed to find out______________?

a. Folic acid level
b. B12 malabsroption
c. Pancreatic enzyme deficiency
d. Coronary artery disease
Answer  Explanation 

ANSWER: B12 malabsroption

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Hemophilics show_________________?

a. Increased bleeding time and clotting time
b. Decreased bleeding time and clotting time
c. Decreased bleeding time and increased clotting time
d. Normal bleeding time and increased clotting time
Answer  Explanation 

ANSWER: Normal bleeding time and increased clotting time

Explanation:
No explanation is available for this question!