Pathology Mcqs - Set 10

1)   The most definite feature of a malignant tumour is_____________?

a. Haemorrhage
b. Increased mitoses
c. Metastasis
d. Necrosis
Answer  Explanation 

ANSWER: Metastasis

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Exfoliative cytology is indicated in___________?

a. Heavily keratinized lesions of oral cavity
b. Pro-cancerous lesions of oral cavity
c. Cigarette smokers
d. Mass screening of cervical cancer
Answer  Explanation 

ANSWER: Mass screening of cervical cancer

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Malignant neoplasms shows all the following features EXCEPT_____________?

a. Disorganized cell structure
b. Encapulation
c. Invasion of blood vessels
d. Rapid, erratic growth
Answer  Explanation 

ANSWER: Encapulation

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Thrombosis due to hypercoagulability is seen in____________?

a. Women talking oral contraceptives
b. Severe trauma or burns
c. Cardiac failure
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In left ventricular cardiac failure there is_____________?

a. Passive Congestion in lungs
b. Passive congestion in liver
c. Active hyperemia in lungs
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Passive Congestion in lungs

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Gamma gandy bodies are seen in_____________?

a. Liver
b. Spleen
c. Kidney
d. Lung
Answer  Explanation 

ANSWER: Spleen

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following being is the most frequent site of thrombus ?

a. Veins of lower extremities
b. Portal vein
c. Pulmonary vein
d. Hepatic vein
Answer  Explanation 

ANSWER: Veins of lower extremities

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The commonest site of thrombosis is_______________?

a. Arteries
b. Veins
c. Capilaries
d. Heart
Answer  Explanation 

ANSWER: Veins

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The type of embolism seen in fractures of long bones_____________?

a. Thrombo embolism
b. Air embolism
c. Fat embolism
d. Amniotic fluid embolism
Answer  Explanation 

ANSWER: Fat embolism

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In hemorrhager lost plasma is replaced by______________?

a. Bone marrow
b. Kidney
c. Spleen
d. Muscle
Answer  Explanation 

ANSWER: Kidney

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Heart failure cells are seen in_______________?

a. Heart
b. Lungs
c. Liver
d. Kidney
Answer  Explanation 

ANSWER: Lungs

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Following is the most important factor in the management of shock_________________?

a. Blood pressure
b. Cardiac output
c. CVP to 8 cm of water
d. Deficiency of effective circulating blood volume
Answer  Explanation 

ANSWER: Deficiency of effective circulating blood volume

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Shock is a circulatory disturbance characterized by________________?

a. Increased blood pressure
b. Decreased volume of circulation blood
c. Elevated body temperature
d. Decreased volume of interstitial fluid
Answer  Explanation 

ANSWER: Decreased volume of circulation blood

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which of the following is common in all forms of shock ?

a. Sepsis
b. Hypovolemia
c. Vasoconstriction
d. Impaired tissue prefusion
Answer  Explanation 

ANSWER: Impaired tissue prefusion

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Anasarca means_____________?

a. Abnormal inflammatory process
b. Severe generalized swelling
c. Absence of proliferation of vessels following inflammation
d. Presence of pus
Answer  Explanation 

ANSWER: Severe generalized swelling

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The most common site of origin for venous thrombi leading to pulmonary embolism is_____________?

a. Ascending oaorta
b. Portal vein
c. Deep leg veins
d. Right atrium
Answer  Explanation 

ANSWER: Deep leg veins

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Which of the following is correctly matched with the forms of extravasation hemorrhages______________?

a. Ecchymosis – large extravasation of blood in to the skin and mucous membrane
b. Purpura – small areas (1cm) of hemorrhage in to the skin and mucous membrane
c. petechiae – small pin point hemorrhages
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The process of formation of solid mass in circulation from the constituents of normal flowing blood is called_____________?

a. Clot formation
b. Thrombosis
c. Embolism
d. Infarction
Answer  Explanation 

ANSWER: Thrombosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Major and frequent influence for thrombus formation is________________?

a. Alteration in blood flow
b. Hypercoagulability
c. Endothelial damage
d. Fatty streak
Answer  Explanation 

ANSWER: Endothelial damage

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Left side heart failure results in______________?

a. Oedema of lungs
b. Oedema of spleen
c. Oedema of legs
d. Oedema of liver
Answer  Explanation 

ANSWER: Oedema of lungs

Explanation:
No explanation is available for this question!