Metallurgy Test Questions - Set 6

1)   What is the effect of increased carbon content on chilled cast iron?

a. Chilling depth increases
b. Hardness of chilled zone increases
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Hardness of chilled zone increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which of the following elements increase/s chilled depth for chilled cast irons?

a. Silicon
b. Manganese
c. Manganese sulphide
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Manganese sulphide

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Rosettes of tempered carbon in the matrix of ferrite are observed in the microstructure of _____

a. gray cast iron
b. spheroidal cast iron
c. malleable cast iron
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: malleable cast iron

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which desulphurising agent is used to remove sulphur from iron during melting?

a. Calcium carbide
b. Sodium carbonate
c. Soda ash
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Why is gray cast iron annealed?

a. Graphitize carbide
b. Decrease ductility
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Graphitize carbide

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The solubility of tin in copper above 580°C _______

a. decreases
b. increases
c. remains constant
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following cold working operations are suitable for α brass?

a. Cold rolling
b. Deep drawing
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Inconol nickel alloy contains _________

a. 75% Ni, 15% Cr and 9% Fe
b. 75% Ni, 15% Cr and 9% Al
c. 75% Ni, 15% Cr and 9% Mg
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 75% Ni, 15% Cr and 9% Fe

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   A bearing material should not possess the characteristic of high ______.

a. coefficient of friction
b. hardness
c. melting point
d. thermal conductivity
Answer  Explanation 

ANSWER: coefficient of friction

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The alloy of Ti + 5% Al, + 2.5 Sn has _______.

a. low temperature stability
b. low strength
c. good corrosion
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: good corrosion

Explanation:
No explanation is available for this question!