Metallurgy Test Questions - Set 5

1)   Which of the following factors increases hardenability of a metal?

a. Alloying elements
b. Fine grain size
c. Very high carbon content in steel
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Alloying elements

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which carburising method has high production rate?

a. Pack carburising
b. Liquid carburising
c. Gas carburising
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Gas carburising

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following statements is/are false for heat treatment processes?

a. Martempering process is designed to overcome limitations of quenching
b. Pearlite is obtained as the final phase in martempering process
c. Water is used as quenching medium in Jominy end quench test
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Pearlite is obtained as the final phase in martempering process

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following is the last phase obtained after completing heat treatment cycle in patenting process?

a. Bainite
b. Martensite
c. Pearlite
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Pearlite

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which element precipitates at the grain boundaries, when austenitic stainless steel is heated at 900 °C?

a. Aluminium carbide
b. Chromium carbide
c. Magnesium carbide
d. Molybdenum carbide
Answer  Explanation 

ANSWER: Chromium carbide

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The intergranular corrosion can be prevented using ______

a. stabilized grade of stainless steel containing titanium and niobium as an alloying element
b. low carbon grade of stainless steel
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Knife Line Attack is a type of _______

a. bimetal corrosion
b. intergranular corrosion
c. localized corrosion
d. uniform corrosion
Answer  Explanation 

ANSWER: intergranular corrosion

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The erosion corrosion can be controlled by _______

a. increasing the flow velocity through pipes
b. increasing temperature of fluid
c. minimizing turbulence
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: minimizing turbulence

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following methods is not used to coat metallic elements to prevent corrosion?

a. Electroplating
b. Metal cladding
c. Metal spraying
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: None of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following statements is/are true for erosion corrosion?

a. The dissolution rate of protective film increases due to turbulent flow
b. Erosion corrosion occurs due to high turbulent fluid flow
c. The corrosion rate can be reduced by reducing the velocity of fluid
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!