Metallurgy Test Questions - Set 3

1)   The gray cast iron has ____

a. high melting point
b. high thermal conductivity
c. low compressive strength
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: high thermal conductivity

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In mottled cast iron, slow cooling rate is used to obtain ______

a. white cast iron
b. gray cast iron
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: gray cast iron

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the effect of silicon on the structure of cast iron? 1. Blowholes are present in the castings 2. Increases fluidity 3. Influences the solidification of liquid alloys 4. Reacts with iron to form iron sulphide

a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 3 and 4
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Nodules of graphite are observed in the microstructure of _______

a. white cast iron
b. malleable cast iron
c. spheroidal cast iron
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: spheroidal cast iron

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following parameters is/are false for steel?

a. High carbon content
b. High melting point
c. Low damping capacity
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: High carbon content

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which of the following is α – β brass?

a. Admiralty brass
b. Brazing brass
c. Cartridge brass
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Brazing brass

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In Muntz metal, if 1% of tin is added it forms _____

a. admiralty brass
b. naval brass
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: naval brass

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the composition of cartridge brass?

a. 50 % Cu and 50 % Zn
b. 60 % Cu and 40 % Zn
c. 70 % Cu and 30 % Zn
d. 20 % Cu and 80 % Zn
Answer  Explanation 

ANSWER: 70 % Cu and 30 % Zn

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   At room temperature, hardness of precipitation hardening alloys ______

a. increases with time
b. decreases with time
c. remains constant
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: increases with time

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In monotropic system, transition of one polymorph to another is _____

a. reversible
b. irreversible
c. either a or b
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: irreversible

Explanation:
No explanation is available for this question!