Metallurgy Test Questions - Set 2

1)   Which transformation starts after the nucleation of ferrite phase?

a. Bainite transformation
b. Pearlite transformation
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Bainite transformation

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The process of decomposing martensitic structure, by heating martensitic steel below its critical temperature is called as _______

a. Austenitizing
b. Quenching
c. Tempering
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Tempering

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following processes permit the transformation of austenite to martensite, throughout the cross-section of a component without cracking or distortion?

a. Martempering
b. Marquenching
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following methods measure hardenability of a metal?

a. Brinell hardness method
b. Gross Man's method
c. Rockwell hardness method
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Gross Man's method

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In which of the following methods, surface of a steel component becomes hard due to phase transformation austenite to martensite?

a. Carbonitriding
b. Flame hardening
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Flame hardening

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Chemical action during corrosion converts metal into metallic component as ________

a. hydroxide
b. oxide
c. sulphate
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is meant by corrosion?

a. Chemical reaction between anode, cathode and electrolyte, which leads to loss of metal
b. Deterioration of metals due to reaction with its environment
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which type of chemical reaction is observed at cathode, in electrochemical corrosion?

a. Oxidation reaction
b. Peretectic reaction
c. Reduction reaction
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Reduction reaction

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following corrosions are caused due to velocity of fluid flow in pipes?

a. Bimetal corrosion
b. Cavitation corrosion
c. Galvanic corrosion
d. Intergranular corrosion
Answer  Explanation 

ANSWER: Cavitation corrosion

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Corrosion fatigue is a combined effect of _____

a. Corrosive environment and mechanical stresses
b. Cyclic loading and corrosion
c. Velocity and mechanical stresses
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Cyclic loading and corrosion

Explanation:
No explanation is available for this question!