Information Theory & Coding Techniques Test Questions - Set 6

1)   In RS code, the length is ____less than number of symbols in symbol set (q).

a. One
b. Two
c. Three
d. Infinite
Answer  Explanation 

ANSWER: One

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In Minimum Distance Separable (MDS) codes, the minimum distance is one more than the number of _________.

a. Information bits
b. Symbol bits
c. Parity check bits
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Parity check bits

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In Trellis diagram, what do/does the horizontal axis represent/s?

a. Continuous time
b. Discrete time
c. Sampled time
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Discrete time

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   For the 4 states of an encoder on vertical axis of Trellis diagram, what do/does the solid line indicate/s?

a. '0' input
b. '1' input
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: '0' input

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which decoding method involves the evaluation by means of Fano Algorithm?

a. Maximum Likelihood Decoding
b. Sequential Decoding
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Sequential Decoding

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   For a received sequence of 6 bits, which decoding mechanism deals with the selection of best correlated sequence especially by correlating the received sequence and all permissible sequences?

a. Soft Decision Decoding
b. Hard Decision Decoding
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Soft Decision Decoding

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   To obtain the transfer function of a convolutional code, the splitting of all-zero state takes place into ___

A. starting state
B. first return to all-zero state
C. in-between state


a. A & B
b. B & C
c. A & C
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The distance between each symbol in given sequence and reference sequence is known as _______.

a. Euclidean Distance
b. Distance between sequences
c. Manmattan Distance
d. Hamming Distance
Answer  Explanation 

ANSWER: Distance between sequences

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   For designing trellis code, the emphasis must be on maximizing __________

a. Euclidean distance between code vectors
b. Hamming distance of error correcting codes
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Euclidean distance between code vectors

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   For designing a communication system, which among the following parameters should be maximum?

A. Transmission rate
B. Received signal-to-noise ratio
C. Error probability
D. Bandwidth requirement


a. A & B
b. C & D
c. A & C
d. B & D
Answer  Explanation 

ANSWER: A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!