Information Theory & Coding Techniques Test Questions - Set 5

1)   In Repetition Code, how many information bit/s is/are present in addition to n-1 parity bits?

a. One
b. Two
c. Four
d. Eight
Answer  Explanation 

ANSWER: One

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   On which factor/s do/does the error probability depend/s after decoding?

a. Number of error vectors
b. Error probability of symbol transmission
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which buffer size is required by the interleaved codes at the transmitter for the accumulation of λ code words?

a. Small
b. Medium
c. Large
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Large

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Consider the assertions related to decoding process of cyclic code. Which among the following is a correct sequence of steps necessary for the correction of errors?

A. Syndrome determination after the division of r(x) & g(x)
B. Addition of error pattern to received code word
C. Selection of error pattern corresponding to the syndrome
D. Preparation of table comprising error patterns and syndromes


a. A, B, C, D
b. B, A, D, C
c. C, B, D, A
d. D, A, C, B
Answer  Explanation 

ANSWER: D, A, C, B

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which among the below stated logical circuits are present in encoder and decoder used for the implementation of cyclic codes?

A. Shift Registers
B. Modulo-2 Adders
C. Counters
D. Multiplexers


a. A & B
b. C & D
c. A & C
d. B & D
Answer  Explanation 

ANSWER: A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which among the following error detecting technique is supposed to be parity bit associated with character code?

a. LRC
b. VRC
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: VRC

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In register contents at decoder, the syndrome register consists of syndrome after all bits of received vector are clocked into the decoder ________.

a. Input
b. Output
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Input

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If the errors are corrected at _______end/s, it is known as 'Forward Error Correction' (FEC).

a. Transmitter
b. Receiver
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Receiver

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In Frame Check Sequence (FCS), which code is used if character length is 6 bit and generates 12 bit parity check bits?

a. CRC-12
b. CRC-16
c. CRC-32
d. CRC-CCITT
Answer  Explanation 

ANSWER: CRC-12

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Decoding of RS code comprises the determination of error _______

A. position
B. magnitude
C. angle
D. frequency


a. A & B
b. C & D
c. A & C
d. B & D
Answer  Explanation 

ANSWER: A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!