Information Theory & Coding Techniques Test Questions - Set 1

1)   In discrete memoryless source, the current letter produced by a source is statistically independent of _____

a. Past output
b. Future output
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which coding terminology deals with the inverse operation of assigned words of second language corresponding to the words in the first language?

a. Enciphering
b. Deciphering
c. Codeword
d. Codebook
Answer  Explanation 

ANSWER: Deciphering

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Huffman coding technique is adopted for constructing the source code with ________ redundancy.

a. Maximum
b. Constant
c. Minimum
d. Unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: Minimum

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which bitmap file format/s support/s the Run Length Encoding (RLE)?

a. TIFF
b. BMP
c. PCX
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In dictionary techniques for data compaction, which approach of building dictionary is used for the prior knowledge of probability of the frequently occurring patterns?

a. Static Dictionary
b. Adaptive Dictionary
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Static Dictionary

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which type of channel does not represent any correlation between input and output symbols?

a. Noiseless Channel
b. Lossless Channel
c. Useless Channel
d. Deterministic Channel
Answer  Explanation 

ANSWER: Useless Channel

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In digital communication system, smaller the code rate, _________are the redundant bits.

a. less
b. more
c. equal
d. unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: more

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In channel coding theorem, channel capacity decides the _________permissible rate at which error free transmission is possible.

a. Maximum
b. Minimum
c. Constant
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Maximum

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   If the channel is bandlimited to 6 kHz & signal to noise ratio is 16, what would be the capacity of channel?

a. 15.15 kbps
b. 24.74 kbps
c. 30.12 kbps
d. 52.18 kbps
Answer  Explanation 

ANSWER: 24.74 kbps

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   According to Shannon's second theorem, it is not feasible to transmit information over the channel with ______error probability, although by using any coding technique.

a. small
b. large
c. stable
d. unpredictable
Answer  Explanation 

ANSWER: small

Explanation:
No explanation is available for this question!