Electronic Devices & Circuits Test Questions - Set 4

1)   Which among the following is an output provided by transresistance amplifier?

a. Output current proportional to signal voltage
b. Output voltage proportional to signal current
c. Output voltage proportional to input voltage
d. Output current proportional to signal current
Answer  Explanation 

ANSWER: Output voltage proportional to signal current

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What would be the computational value of feedback voltage in a negative feedback amplifier with A = 100, β = 0.03 and input signal voltage = 30 mV?

a. 0.03 V
b. 0.06 V
c. 0.09 V
d. 0.15 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.09 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which among the below mentioned oscillators does not adopt any kind of feedback mechanism?

a. Phase-shift oscillator
b. Wein bridge oscillator
c. UJT relaxation oscillator
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: UJT relaxation oscillator

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is an angle of phase shift for each designed RC network in the Phase Shift Oscillator circuit?

a. 30°
b. 60°
c. 90°
d. 180°
Answer  Explanation 

ANSWER: 60°

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which is the necessary condition of gain while designing RC phase shift oscillator in order to ensure the sustained oscillations?

a. A ≥ 29
b. A ≤ 29
c. A ≠ 29
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: A ≥ 29

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which among the following components is /are not involved in the feedback network configuration of LC oscillators?

a. Inductor
b. Capacitor
c. Resistor
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Resistor

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   On which factor does the current gain (β) of power transistor depend?

a. Thickness of emitter
b. Thickness of base
c. Thickness of collector
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Thickness of base

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which type of breakdown effect gets enhanced due to parasitic BJT action along with increase in drain current solely by the reduction in size of MOSFET?

a. Near-avalanche breakdown
b. Snapback breakdown
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among the below stated transistors operate in an active region for the purpose of amplification?

a. BJT
b. E-MOSFET
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: BJT

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Under which category/region of the below specified regions does EMOSFET operate for switching-based applications?

a. Saturation & Cut-off
b. Active & Ohmic
c. Only Saturation
d. Ohmic & Cut-off
Answer  Explanation 

ANSWER: Ohmic & Cut-off

Explanation:
No explanation is available for this question!