Electronic Devices & Circuits Test Questions - Set 3

1)   Near-avalanche breakdown in MOSFET is an ultimate outcome of _________

a. First order effects
b. Second order effects
c. Third order effects
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Second order effects

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The output signal generated corresponding to the magnified input signal by a linear amplifier is _________

A. Larger in size
B. Smaller in size
C. Similar in shape as that of input signal
D. Different in shape as that of input signal


a. A & C
b. B & D
c. B & C
d. A & D
Answer  Explanation 

ANSWER: A & C

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is /are the purpose/s of adopting stabilization and compensation techniques?

a. To provide maximum bias
b. To provide thermal stabilization
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Generally, the resistance of thermistor decreases _______

a. Linearly with an increase in temperature
b. Linearly with the decrease in temperature
c. Exponentially with an increase in temperature
d. Exponentially with the decrease in temperature
Answer  Explanation 

ANSWER: Exponentially with an increase in temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which type of amplifiers exhibit the current gain approximately equal to unity without any current amplification?

a. CE
b. CB
c. CC
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: CB

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What should be the level of input resistance to allow the occurrence of source loading in common base amplifier configuration?

a. Low
b. High
c. Moderate
d. Stable
Answer  Explanation 

ANSWER: Low

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The value of dBm in power measurement is estimated by assuming the reference ,which is equal to ________

a. 1mW
b. 10mW
c. 1/10 mW
d. 1/100 mW
Answer  Explanation 

ANSWER: 1mW

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Fidelity is nothing but an ability of amplifier to reproduce ________

a. Input signal without any distortion
b. Output signal without any distortion
c. Phase shift signal
d. Amplitude shift signal
Answer  Explanation 

ANSWER: Input signal without any distortion

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The rate of -20 dB/decade is almost equivalent to __________

a. -4 dB/octave
b. -6 dB/octave
c. -8 dB/octave
d. -10 dB/octave
Answer  Explanation 

ANSWER: -6 dB/octave

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The cut-off frequency (fβ) is basically the frequency at which the short circuit __________

a. CB gain of transistor drops by 3 dB from its value at low frequency
b. CE gain of transistor drops by 3 dB from its value at low frequency
c. CC gain of transistor drops by 3 dB from its value at low frequency
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: CE gain of transistor drops by 3 dB from its value at low frequency

Explanation:
No explanation is available for this question!