Dock & Harbor Engineering Mcqs - Set 3

1)   The significant wave height is defined is the average height of the_________________?

a. one – third highest waves
b. one – fourth highest waves
c. one – fifth highest waves
d. one – tenth highest waves
Answer  Explanation 

ANSWER: one – third highest waves

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   By increasing the rise of lockgates_______________?
(i) the length of the lock gate will increase
(ii) transverse stress due to water pressure on the gate will increase
(iii) compressive force on the gate will increase
select the correct statements?


a. (i) and (ii) are correct
b. (i) and (iii) are correct
c. Only (ii) is correct
d. Only (iii) is correct
Answer  Explanation 

ANSWER: (i) and (ii) are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   If H is the height of the wave expected, then the height of the breakwater is generally taken as______________________?

a. 1.2 H to 1.25 H above the datum
b. 1.2 H to 1.25 H above the low water level
c. 1.2 H to 1.25 H above the high water level
d. 1.2 H to 1.25 H above the mean sea level
Answer  Explanation 

ANSWER: 1.2 H to 1.25 H above the high water level

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The difference in height between highest high water and lowest low water is called_______________?

a. mean range
b. maximum range
c. maximum rise
d. mean rise
Answer  Explanation 

ANSWER: maximum range

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Select the incorrect statement ?

a. The progress of work in low level method of mound construction is very slow
b. Barge method of mound construction is economical
c. In low level method of mound construction, the area of working is limited
d. In staging method of mound cons-truction, the work is not interrupted even during stormy weather
Answer  Explanation 

ANSWER: Barge method of mound construction is economical

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In a two lane channel, bottom width of channel is given by_______________?

a. Manoeuvring lane + 2 x Bank clearance lane
b. 2 x Manoeuvring lane + 2 x Bank clearance lane
c. 2 x Manoeuvring lane + 2 x Bank clearance lane + ship clearance lane
d. Manoeuvring lane + 2 x Bank clearance lane + ship clearance lane
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 x Manoeuvring lane + 2 x Bank clearance lane + ship clearance lane

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   As per Berlin’s formula, the length of wave in metres is given by_______________?

a. 1.3412
b. 1.5612
c. 1.7412
d. 1.9412
Answer  Explanation 

ANSWER: 1.5612

Explanation:
where ‘t’ is the period in seconds for two successive waves to pass the same section


8)   In basins subjected to strong winds and tide, the length of the berthing area should not be less than____________________?

a. the length of design vessel
b. the length of design vessel + 10% clearance between adjacent vessels
c. the length of design vessel + 20% clearance between adjacent vessels
d. twice the length of design vessel
Answer  Explanation 

ANSWER: the length of design vessel + 20% clearance between adjacent vessels

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Assertion A : Depth and width required at the entrance to a harbour are more than those required in the channel. Reason R : The entrance to a harbour is usually more exposed to waves as compared to the harbour itself__________________?
Select your answer based on the coding system given below.


a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The maximum harbour depth below lowest low water is generally equal to_________________?
(i) loaded draft + 1.2 m when bottom is rock
(ii) loaded draft + 1.8 m when bottom is soft
(iii) loaded draft + 1.2 m when bottom is soft
(iv) loaded draft + 1.8 m when bottom is rock
select the correct the correct statements.


a. (i) and (ii) are correct
b. (i) and (iii) are correct
c. (ii) and (iv) are correct
d. (iii) and (iv) are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: (iii) and (iv) are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Dead weight tonnage of a ship_______________?
i) varies with latitude and season
ii) is more than displacement tonnage
iii) is the difference between displacement load and displacement light
select the correct statemens.


a. i) and ii) are correct
b. ii) and iii) are correct
c. i) and iii) are correct
d. Only iii) is correct
Answer  Explanation 

ANSWER: i) and iii) are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Consider the following statements in regard to Beaufort scale for wind speeds______________?
(i) The Beaufort number ranges from 1 to 12.
(ii) Higher Beaufort number indicates higher speed of wind,
(iii) Beaufort number for calm is smallest and for hurricane is highest
select the correct statments.


a. (i) and (ii) are correct
b. (ii) and (iii) are correct
c. (i) and (iii) are correct
d. (i), (ii) and (iii) are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: (ii) and (iii) are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Assertion A : Basin walls have to be of much grater height than dock walls. Reason R : Tidal basins are subject to fluctuations of levels due to tidal variations?
Select your answer based on the coding system given below.


a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b. Both A and R are true but R is not correct explanation of A.
c. A is true but R is false.
d. A is false but R is true.
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   If Hs is the significant wave height, then the average wave height and highest wave height respectively are given by_______________?

a. 0.6 Hs and 1.67 Hs
b. 0.6 Hs and 1.87 Hs
c. 1.27 Hs and 1.87 Hs
d. 1.27 Hs and 1.67 Hs
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.6 Hs and 1.87 Hs

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Consider the following statements?
(i) Fender is the cushion provided on the face of the jetty for ships to come in contact,
(ii) Slip is the space of water area between two adjacent piers where ships are berthed,
(iii) Pier head is a structure constructed near the tip of a break water near the harbour entrance.
select the correct statements?


a. (i) and (ii) are correct
b. (ii) and (iii) are correct
c. (i) and (iii) are correct
d. (i), (ii) and (iii) are correct
Answer  Explanation 

ANSWER: (i), (ii) and (iii) are correct

Explanation:
No explanation is available for this question!