Dock & Harbor Engineering Mcqs - Set 2

1)   Which of the following structures are constructed parallel to shore line to develop a demarcating line between land area and water area ?

a. sea walls, bulk heads and groynes
b. sea walls, bulk heads and revetments
c. sea walls, revetments and groynes
d. bulk heads, revetments and groynes
Answer  Explanation 

ANSWER: sea walls, bulk heads and revetments

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Assertion A : Large size stones are required in stone revetment in shore protection. Reason R : Resistance of stone to wave force is proportional to its volume and wave force is proportional to the exposed area of the stone?
Select your answer based on the coding system given below


a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following structures protects the shore by trapping of littoral drift?

a. groynes
b. sea walls
c. revetments
d. moles
Answer  Explanation 

ANSWER: groynes

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   For designing the dock, the proportion of ship load assumed to be borne by keel blocks is________________?

a. 5/8
b. 3/8
c. 3/16
d. 5/16
Answer  Explanation 

ANSWER: 5/8

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   A ship is berthed in a chamber and lifted by principles of buoyancy Such a chamber is called_________________?

a. Dry dock
b. Wet dock
c. Floating dock
d. Refuge dock
Answer  Explanation 

ANSWER: Floating dock

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   A ship strikes the berth generally at an angle_________________?

a. 90° with the face of the dock
b. 45° with the face of the dock
c. 30° with the face of the dock
d. 10° with the face of the dock
Answer  Explanation 

ANSWER: 10° with the face of the dock

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following conditions of loading imposes the greatest load on the foundation in case of dry docks?

a. when the dock is empty
b. when the dock is empty with the ship of maximum tonnage
c. when the dock is full of water
d. when the dock is dry and is under construction
Answer  Explanation 

ANSWER: when the dock is full of water

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which of the following are repair docks ?

a. marine railways, dry docks, floating docks, wet docks
b. dry docks, wet docks, floating docks, lift docks
c. wet docks, floating docks, lift docks, marine railways
d. wet docks, lift docks, marine railways, dry docks
Answer  Explanation 

ANSWER: wet docks, floating docks, lift docks, marine railways

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following type of sea walls results in greatest protection of shore structures?

a. vertical sea wall
b. sea wall with batter
c. stepped sea wall
d. sea wall with concave face
Answer  Explanation 

ANSWER: sea wall with concave face

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   When a wave strikes a vertical breakwater in deep water, it is reflected back and on meeting another advancing wave of similar amplitude merges and rises vertically in a wall of water. This phenomenon is called_________________?

a. Surf
b. Clapotis
c. Fetch
d. Swell
Answer  Explanation 

ANSWER: Clapotis

Explanation:
No explanation is available for this question!