Dependability & Security Mcqs for Software Engineering - Set 3

1)   Which of the following is not a Protection system ?

a. System to stop a train if it passes a red light
b. System to indicate not returning of the library book
c. System to shut down a reactor if temperature/pressure are too high
d. None of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: System to indicate not returning of the library book

Explanation:
A Protection system is a specialized system that is associated with some other control system, which can take emergency action if a failure occurs.


2)   Exception handling is a mechanism to provide some fault avoidance ?

a. True
b. False
Answer  Explanation 

ANSWER: False

Explanation:
Exception handling is a mechanism to provide some fault tolerance.


3)   What is a Range check ?

a. Check that the input does not exceed some maximum size e.g. 40 characters for a name
b. Check that the input falls within a known range
c. Use information about the input to check if it is reasonable rather than an extreme value
d. None of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: Check that the input falls within a known range

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The use of a well-defined, repeatable process is essential if faults in a system are to be minimized ?

a. True
b. False
Answer  Explanation 

ANSWER: True

Explanation:
The answer is self explanatory.


5)   What is the term for a system that is designed such that the faults in the delivered software do not result in system failure ?

a. Fault Avoidance
b. Fault detection
c. Fault tolerance
d. None of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: Fault tolerance

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the term for development process organised such that faults in the system are detected and repaired before delivery to the customer ?

a. Fault Avoidance
b. Fault detection
c. Fault tolerance
d. None of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: Fault Avoidance

Explanation:
In Fault Avoidance, the system is developed in such a way that human error is avoided and thus system faults are minimised.


7)   Which of the following is a Strategy to achieve Software diversity ?

a. Different programming languages
b. Different design methods and tools
c. Explicit specification of different algorithms
d. All of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the mentioned

Explanation:
Diversity means to provide the same functionality in different ways so that critical components of a dependable system will not fail in the same way.


8)   Which process characteristic with respect to Dependability Engineering is mentioned by the statement: “The process should be understandable by people apart from process participants” ?

a. Diverse
b. Documentable
c. Auditable
d. None of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: Auditable

Explanation:
It means that process standards are being followed and make suggestions for process improvement.


9)   Which of the following examples does not involve dependability engineering ?

a. Medical Systems
b. Power Systems
c. Library Management
d. Telecommunications
Answer  Explanation 

ANSWER: Library Management

Explanation:
Software customers expect all software to be dependable. However, for non-critical applications such as certain management systems, they may be willing to accept some system failures.


10)   Consider a case where the failure of the system causes damage to the system itself or it data. What type of failure is being described here ?

a. Loss of service
b. Incorrect service delivery
c. System/data corruption
d. None of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: System/data corruption

Explanation:
No explanation is available for this question!