Chapter 9: World Population & Resources - Geography Mcqs for Grade 7 - Set 1

1)   If the population density of particular area remains between 10 to 200 then the area is said to be

a. sparsely populated
b. aggressively populated
c. densely populated
d. moderately populated
Answer  Explanation 

ANSWER: moderately populated

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   If the population density of particular area remains is below 10 then the area is said to be

a. densely populated
b. moderately populated
c. sparsely populated
d. aggressively populated
Answer  Explanation 

ANSWER: sparsely populated

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Considering the population pyramid, the left hand side of pyramid is used to show

a. female population
b. male population
c. birth rate
d. mortality rate
Answer  Explanation 

ANSWER: male population

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Considering the population pyramid, the horizontal axis is used to represent the

a. male population
b. female population
c. age groups of population
d. total number of population
Answer  Explanation 

ANSWER: total number of population

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The number of people that lives in square kilometer of land is classified as

a. housing density
b. society density
c. population intensity
d. population density
Answer  Explanation 

ANSWER: population density

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The graphical representation of total population of country, males and female population ratio and old and young people ratio is classified as

a. population density pyramid
b. population pyramid
c. resource pyramid
d. population characteristics pyramid
Answer  Explanation 

ANSWER: population pyramid

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The number of births that take place per 1000 people is classified as

a. birth rate
b. death rate
c. population density
d. housing density
Answer  Explanation 

ANSWER: birth rate

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The WHO is abbreviation of

a. World Health Organization
b. World Humanity Organization
c. Women Health Organization
d. Wonder Humanity Organization
Answer  Explanation 

ANSWER: World Health Organization

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The country with the highest population is

a. USA
b. Brazil
c. China
d. Indonesia
Answer  Explanation 

ANSWER: China

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The number of deaths that take place per 1000 people is called

a. birth rate
b. death rate
c. population density
d. housing density
Answer  Explanation 

ANSWER: death rate

Explanation:
No explanation is available for this question!