Chapter 8: Water Resources & Management - Geography Mcqs for Grade 7 - Set 2

1)   The method of desalination in which seawater is heated and then allowed for cooling is classified as

a. reclamation
b. membrane filtration
c. distillation
d. cloud seeding
Answer  Explanation 

ANSWER: distillation

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The regions that receive low level of rainfall are

a. tropical regions
b. Caribbean regions
c. desert regions
d. Brazilian regions
Answer  Explanation 

ANSWER: desert regions

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The infiltration of soil by less water is classified as

a. rapid rate of pollutants
b. rapid rate of runoff
c. rapid rate of turnoff
d. rapid rate of rainfall
Answer  Explanation 

ANSWER: rapid rate of runoff

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The China, Japan and South Korea are countries in the region

a. North America
b. East Europe
c. East Asia
d. West Asia
Answer  Explanation 

ANSWER: East Asia

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The industrial revolution started in

a. China
b. Britain
c. Germany
d. US
Answer  Explanation 

ANSWER: Britain

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The outcomes of contaminated rainwater is

a. acid rains
b. floods
c. droughts
d. sand storms
Answer  Explanation 

ANSWER: acid rains

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The process in which water is released in atmosphere by trees is classified as

a. deforestation
b. desertification
c. evapotranspiration
d. forestation
Answer  Explanation 

ANSWER: evapotranspiration

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The method in which chemicals are dispersed in air for easy formation of water droplets is called

a. reclamation
b. membrane filtration
c. distillation
d. cloud seeding
Answer  Explanation 

ANSWER: cloud seeding

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The supplies of freshwater is reduced by

a. air pollution
b. water pollution
c. noise pollution
d. both a and c
Answer  Explanation 

ANSWER: water pollution

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Considering the following, the example of land scarce area is

a. Singapore
b. China
c. Russia
d. Australia
Answer  Explanation 

ANSWER: Singapore

Explanation:
No explanation is available for this question!