Chapter 8: Water Resources & Management - Geography Mcqs for Grade 7 - Set 1

1)   The higher level of floods and droughts are led by

a. sand storms
b. lower precipitation
c. higher precipitation
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: higher precipitation

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The careful management of water catchment areas results in

a. more desertification
b. more deforestation
c. less waste of water
d. more waste of water
Answer  Explanation 

ANSWER: less waste of water

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The purification and removal of bacteria, solid materials and other impurities from used water is classified as

a. distillation
b. cloud seeding
c. reclamation
d. membrane filtration
Answer  Explanation 

ANSWER: reclamation

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The percentage of Earth surface which is covered by oceans and seas is

a. 50%
b. 65%
c. 85%
d. 97%
Answer  Explanation 

ANSWER: 97%

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The percentage of surface of Earth which is covered by water is

a. 70%
b. 85%
c. 90%
d. 60%
Answer  Explanation 

ANSWER: 70%

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The methods used for desalination are

a. membrane filtration
b. distillation
c. cloud seeding
d. both a and b
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The planet which is also known as Blue Planet is

a. Saturn
b. Jupiter
c. Earth
d. Mars
Answer  Explanation 

ANSWER: Earth

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Considering climate change, the increase in temperature leads to

a. snowfall
b. higher evaporation
c. lower evaporation
d. hailstorms
Answer  Explanation 

ANSWER: higher evaporation

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The sediment amount is increased in water due to

a. air pollution
b. water pollution
c. over development
d. tree cover loss
Answer  Explanation 

ANSWER: tree cover loss

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The method of desalination in which molecules of water are forced to pass semi-permeable membrane is called

a. membrane filtration
b. distillation
c. cloud seeding
d. reclamation
Answer  Explanation 

ANSWER: membrane filtration

Explanation:
No explanation is available for this question!