Chapter 8: Structure of Molecules Chemistry Mcqs for High School - Grade 9 - Set 1

1)   The atoms of metals form

a. anions
b. molecules
c. cation
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: cation

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The interaction between highly electron-deficient hydrogen and highly electronegative atom is called

a. Covalent bond
b. ionic bond
c. dipole-dipole interaction
d. hydrogen bond
Answer  Explanation 

ANSWER: hydrogen bond

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Non-metals have

a. high ionization energies
b. low ionization energies
c. zero ionization energy
d. infinite ionization energy
Answer  Explanation 

ANSWER: high ionization energies

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The two F-atoms share one electron in their outermost shell to gain electronic configuration of

a. Xe
b. Ar
c. Kr
d. Ne
Answer  Explanation 

ANSWER: Ne

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The number of electrons lost by atoms of group IIIA equals

a. 2
b. 4
c. 5
d. 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   When the partially positive end of one molecule is attracted weakly to partial negative end then force between them is

a. coulomb's force
b. electrostatic force
c. dipole-dipole interaction
d. ionic bond
Answer  Explanation 

ANSWER: dipole-dipole interaction

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In NaCl crystal each Na+ ion is surrounded by

a. 6 Cl- ions
b. 6 Na+ ions
c. 8 Cl- ions
d. 12 Cl- ions
Answer  Explanation 

ANSWER: 6 Cl- ions

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   At room temperature most of the ionic compounds are

a. amorphous solids
b. crystalline solids
c. liquids
d. gases
Answer  Explanation 

ANSWER: crystalline solids

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Chemical bonding between atoms is

a. electrical in nature
b. mechanical in nature
c. chemical in nature
d. potential in nature
Answer  Explanation 

ANSWER: electrical in nature

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The tendency of atoms to acquire eight electrons in their valence shell is

a. octet rule
b. duplet rule
c. triplet rule
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: octet rule

Explanation:
No explanation is available for this question!