Chapter 7: Volume & Surface Area - Math Mcqs for Grade 7 - Set 1

1)   Non-right pyramids are called

a. Oblique Pyramids
b. Tetrahedron based pyramids
c. Pentagon based pyramids
d. Hexagon based pyramids
Answer  Explanation 

ANSWER: Oblique Pyramids

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The volume of cone with surface area 7cm and height 14cm is

a. 120cm³
b. 160cm³
c. 180cm³
d. 200cm³
Answer  Explanation 

ANSWER: 180cm³

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A cone has a circular base of radius 6m and volume 84π m³. The height of cone is

a. 7m
b. 6m
c. 8m
d. 8m
Answer  Explanation 

ANSWER: 7m

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   If a hemisphere has a curved surface area of 175cm² its radius is

a. 5.28cm
b. 3.45cm
c. 28.5cm
d. 45.3cm
Answer  Explanation 

ANSWER: 5.28cm

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   VPQRS is rectangle based pyramid where PQ = 30cm, QR = 20cm and volume is 2000cm³, the height is

a. 20cm
b. 40cm
c. 10cm
d. 30cm
Answer  Explanation 

ANSWER: 10cm

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The surface area of sphere is

a. 2πr
b. 4πr²
c. 2πr²
d. 6πr²
Answer  Explanation 

ANSWER: 4πr²

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   A cone with a circular base of radius 5cm and height 12cm has surface area of

a. 204cm²
b. 210cm²
c. 80cm²
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: 204cm²

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The volume of sphere is

a. (4/3)πr³
b. 3⁄4rl
c. 3.414ra
d. None of above
Answer  Explanation 

ANSWER: (4/3)πr³

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The surface area of cone is

a.
b. πa²
c. πrl
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: πrl

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   If the volume of sphere is 850m³ then its radius and surface area are

a. 6m, 450m²
b. 5m, 560m²
c. 2m, 780m²
d. 5.88m, 434m²
Answer  Explanation 

ANSWER: 5.88m, 434m²

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   A solid with polygonal base and vertex is a

a. Diamond
b. Pyramid
c. Triangle
d. Dice
Answer  Explanation 

ANSWER: Pyramid

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Total surface area of pyramid is equal to

a. total area of all faces
b. total area of base
c. length of slant edge
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: total area of all faces

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   A basketball has a volume of 5600cm³. its radius is

a. 10cm
b. 9cm
c. 11cm
d. 8cm
Answer  Explanation 

ANSWER: 11cm

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   A solid with a vertex and a base that is formed by a simple closed curve is a

a. Triangle
b. Cone
c. Pyramid
d. Dice
Answer  Explanation 

ANSWER: Cone

Explanation:
No explanation is available for this question!