Chapter 7: Habitat & Food Chain - Science Mcqs for Grade 6 - Set 7

1)   Sea mammals have lungs and they breath through

a. nose
b. lungs
c. skin
d. blowholes
Answer  Explanation 

ANSWER: blowholes

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Seeds dispersal by animals hair or fur is usually done for plants with

a. juicy fleshy fruit
b. hairy
c. hooks
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: all of them

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Plants in deserts have only few stomata to reduce

a. water intake
b. water loss
c. mineral content
d. oxygen intake
Answer  Explanation 

ANSWER: water loss

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Nocturnal animals have large eyes which are sensitive to

a. heat
b. light
c. food
d. prey
Answer  Explanation 

ANSWER: light

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Survival of living things is enhanced by

a. technologies
b. new discoveries
c. adaptations
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: adaptations

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Green plants and grass are called

a. producers
b. consumers
c. decomposers
d. greenery
Answer  Explanation 

ANSWER: producers

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Floating plant which need light to grow includes

a. morning glory
b. rose
c. water hyacinth
d. sponges
Answer  Explanation 

ANSWER: water hyacinth

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A place where living things live is called a

a. home
b. shelter
c. nest
d. habitat
Answer  Explanation 

ANSWER: habitat

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Unlike plants animals cannot prepare their own

a. nest
b. home
c. food
d. young ones
Answer  Explanation 

ANSWER: food

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The trapped air in skin of polar bear and its thick fur act as

a. conductor
b. heat insulator
c. water insulator
d. heat conductor
Answer  Explanation 

ANSWER: heat insulator

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Turtle can swim in water by its

a. shell
b. body
c. flippers
d. mouth
Answer  Explanation 

ANSWER: flippers

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   To identify plants and animal in a specific habitat we use

a. key
b. lock
c. chain
d. model
Answer  Explanation 

ANSWER: key

Explanation:
No explanation is available for this question!