Chapter 7: Habitat & Food Chain - Science Mcqs for Grade 6 - Set 3

1)   Herbs or grass eating animals are called

a. herbivores
b. carnivores
c. omnivores
d. oviparous
Answer  Explanation 

ANSWER: herbivores

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Producers can prepare their own

a. offspring
b. food
c. habitat
d. atmosphere
Answer  Explanation 

ANSWER: food

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Cactus is well adapted to survive in

a. water
b. land
c. water and land
d. desert
Answer  Explanation 

ANSWER: desert

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Consumers cannot prepare their own food and depend on

a. producers
b. other animals
c. both a and b
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The thick layer of fat in polar bear is called

a. lipid
b. blubber
c. muscles
d. epidermis
Answer  Explanation 

ANSWER: blubber

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Polar bears inhibit loss of heat from their body by help of their

a. small ears
b. short tail
c. both a and b
d. thick fur
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Money plant can climb on trees by help of its

a. clasping roots
b. leaves
c. stem
d. sunlight
Answer  Explanation 

ANSWER: clasping roots

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Human beings eat both plants and animals hence called

a. herbivores
b. carnivores
c. omnivores
d. oviparous
Answer  Explanation 

ANSWER: omnivores

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Plants depend on animals and animals depend on plant hence they are called

a. interdependent
b. interlinked
c. linked
d. functional
Answer  Explanation 

ANSWER: interdependent

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Aquatic animals breath in water through their

a. lungs
b. gills
c. nostrils
d. nose
Answer  Explanation 

ANSWER: gills

Explanation:
No explanation is available for this question!