Chapter 7: Habitat & Food Chain - Science Mcqs for Grade 6 - Set 2

1)   Plants which can twine or bend around tall trees by its stem includes

a. vines
b. rose
c. money plant
d. morning glory
Answer  Explanation 

ANSWER: vines

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The transfer of pollen of a flowering plant to the stigma part from anther of another flower is called

a. pollination
b. fertilization
c. seed formation
d. fermentation
Answer  Explanation 

ANSWER: pollination

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Inherited adaptations includes features of animals like

a. webbed feet of duck
b. sharp claws of eagle
c. both a and b
d. beak of duck
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Adaptations are

a. inherited
b. adopted
c. generated
d. created
Answer  Explanation 

ANSWER: inherited

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Stem of cactus is called

a. succulent
b. truculent
c. reflective
d. absorptive
Answer  Explanation 

ANSWER: succulent

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   When sea mammals need to breath they come up to surface of water to breath because

a. blowholes are located at head
b. low oxygen in lower water
c. water is hot downwards
d. need fresh air
Answer  Explanation 

ANSWER: blowholes are located at head

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Dead animals and plants are broken down into smaller substances by decomposition of

a. fungi
b. bacteria
c. both a and b
d. virus
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Animals directly or indirectly depend for their food, protection and shelter on

a. plants
b. other animals
c. micro-organisms
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: plants

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Animals which hunt at night and can see in dark nights are

a. cats
b. owl
c. fox
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: all of them

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Garden is generally a habitat for

a. hibiscus
b. snail
c. mushroom
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: all of them

Explanation:
No explanation is available for this question!