Chapter 7: Habitat & Food Chain - Science Mcqs for Grade 6 - Set 1

1)   Without plants animals cannot

a. survive
b. grow
c. develop
d. evolve
Answer  Explanation 

ANSWER: survive

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Some animals help the plant to convey a seed away from parent plant by

a. dispersal of seed
b. fertilization of seed
c. germination of seed
d. bursting of seed
Answer  Explanation 

ANSWER: dispersal of seed

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   For reproduction plants directly or indirectly depend on

a. animals
b. soil
c. wood
d. sap
Answer  Explanation 

ANSWER: animals

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Animal which is being hunted by another animal is termed as

a. hunter
b. predator
c. prey
d. producer
Answer  Explanation 

ANSWER: prey

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The fruit which have hair like structures and stick on fur of animals is

a. mimosa
b. burdock
c. watermelon
d. melon
Answer  Explanation 

ANSWER: mimosa

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   A living thing can find in its habitat

a. food
b. shelter
c. mates
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: all of them

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Tiny hooks which hook itself on fur of animal are present on

a. mimosa
b. burdock
c. watermelon
d. melon
Answer  Explanation 

ANSWER: burdock

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A body with narrow pointed head and tail with bigger middle portion is called

a. streamlined body
b. oblongata
c. pointing
d. oval shape
Answer  Explanation 

ANSWER: streamlined body

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The benefit of streamlined body is that, it helps animal to move freely without

a. oxygen
b. friction
c. sinking
d. bursting
Answer  Explanation 

ANSWER: friction

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Eagles catches its prey and enhance its survival by its sharp

a. beak
b. feathers
c. wings
d. claws
Answer  Explanation 

ANSWER: claws

Explanation:
No explanation is available for this question!