Chapter 6: Thermal Properties of Matter Physics Mcqs for High School - Grade 9 - Set 5

1)   Evaporation takes place at

a. freezing point
b. boiling point
c. melting point
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   If we convert 60 °C into Fahrenheit scale of temperature, we get

a. 300 °F
b. 180 °F
c. 140 °F
d. 250 °F
Answer  Explanation 

ANSWER: 140 °F

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Heat energy require to change unit mass of a substance from solid to liquid state at its melting point without change in its temperature is called its

a. latent heat of vaporization
b. latent heat of energy
c. latent heat of fusion
d. latent heat of pressure
Answer  Explanation 

ANSWER: latent heat of fusion

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The fractional increase in length per Kalvin rise in temperature is

a. linear expansion
b. coefficient of linear expansion
c. volume expansion
d. coefficient of volume expansion
Answer  Explanation 

ANSWER: coefficient of linear expansion

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Due to weak forces between the molecules, the thermal expansion in liquids is

a. less than solids
b. greater than solids
c. equal to solids
d. equal to gases
Answer  Explanation 

ANSWER: greater than solids

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The temperature of water remains at 100 °C until

a. it changes to solid
b. it changes to steam
c. it's density changes
d. it's weight changes
Answer  Explanation 

ANSWER: it changes to steam

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The degree of hotness or coldness of a body is called its

a. temperature
b. energy
c. density
d. elasticity
Answer  Explanation 

ANSWER: temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In an automobile, large amount of heat is produced by its engine due to which its temperature goes on

a. constant rate
b. up and down
c. decreasing
d. increasing
Answer  Explanation 

ANSWER: increasing

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   When heating, nearly all the substances

a. contract
b. expands
c. remains same
d. changes nature
Answer  Explanation 

ANSWER: expands

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   On Fahrenheit scale, the intervals between lower and upper fixed points are divided into

a. 100 equal parts
b. 120 equal parts
c. 180 equal parts
d. 200 equal parts
Answer  Explanation 

ANSWER: 180 equal parts

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The liquid which evaporates more quickly is

a. spirit
b. water
c. grease
d. oil
Answer  Explanation 

ANSWER: spirit

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The changing of liquid into vapors without heating is called

a. freezing
b. steaming
c. evaporation
d. melting
Answer  Explanation 

ANSWER: evaporation

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Mercury boils at

a. 357 °C
b. 375 °C
c. 350 °C
d. 367 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: 375 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The absolute zero is equal to

a. -273 °C
b. -280 °C
c. 0 °C
d. -100 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: -273 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The most suitable state for thermometric material is

a. solid
b. plasma
c. liquid
d. gas
Answer  Explanation 

ANSWER: liquid

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Thermal expansion results in

a. increase in length
b. increase in breadth
c. increase in thickness
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of above

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The quantity of heat that changes unit mass of a liquid completely into gas at its boiling point without any change in its temperature is called its

a. latent heat of vaporization
b. latent heat of fusion latent heat of energy
c. latent heat of pressure
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: latent heat of vaporization

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The change in length of a solid is directly proportional to its

a. original area
b. original width
c. original length
d. original shape
Answer  Explanation 

ANSWER: original length

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The sum of kinetic energy and potential energy associated with the atoms, particles and molecules of a body is called its

a. negative energy
b. external energy
c. internal energy
d. constant energy
Answer  Explanation 

ANSWER: internal energy

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Substance that show a change with temperature can be used as a

a. energy observer
b. plasma material
c. capacity calculator
d. thermometric material
Answer  Explanation 

ANSWER: thermometric material

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   The quantity of thermal energy absorbed by a body for 1 kelvin increase in its temperature is known as

a. pressure capacity
b. heat capacity
c. kinetic energy
d. potential energy
Answer  Explanation 

ANSWER: heat capacity

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   The energy that is transferred from one body to the other in thermal contact with each other as a result of the difference of temperature between them is called

a. stress
b. heat
c. pressure
d. temperature
Answer  Explanation 

ANSWER: heat

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   On increasing the temperature of solid, the amplitude of vibration of its atoms

a. decreases
b. remains same
c. increases
d. constant
Answer  Explanation 

ANSWER: increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   Mercury freezes at

a. −39 ° C
b. 39 ° C
c. 45 ° C
d. −45 ° C
Answer  Explanation 

ANSWER: −39 ° C

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Latent heat of vaporization is

a. 3.36 × 10⁶ Jkg-¹
b. 4.36 × 10⁶ Jkg-¹
c. 2.26 × 10⁶ Jkg-¹
d. 1.36 × 10⁶ Jkg-¹
Answer  Explanation 

ANSWER: 2.26 × 10⁶ Jkg-¹

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   The molecules of water are in constant motion and possesses

a. kinetic energy
b. sound energy
c. heat energy
d. atomic energy
Answer  Explanation 

ANSWER: kinetic energy

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   On Kelvin scale, the lower fixed point is marked as

a. 0 K
b. 180 K
c. 373 K
d. 273 K
Answer  Explanation 

ANSWER: 273 K

Explanation:
No explanation is available for this question!