Chapter 6: Thermal Properties of Matter Physics Mcqs for High School - Grade 9 - Set 4

1)   On Celsius scale, the upper fixed point is marked as

a. 32 °C
b. 212 °C
c. 100 °C
d. 0 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: 100 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   To change the state of matter thermal energy is

a. added only
b. removed only
c. constant
d. added and removed
Answer  Explanation 

ANSWER: added and removed

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A thermometer should be

a. visible
b. have high boiling point
c. small specific heat
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of above

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The temperature on kelvin scale of temperature when it is 15 °C on Celsius scale should be

a. 273 K
b. 288 K
c. 180 K
d. 258 K
Answer  Explanation 

ANSWER: 288 K

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The temperature at which a solid starts melting is called its

a. constant point
b. boiling point
c. freezing point
d. melting point
Answer  Explanation 

ANSWER: melting point

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The scale on a thermometer has

a. 3 fixed points
b. 4 fixed points
c. 1 fixed point
d. 2 fixed points
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 fixed points

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Water from 4 °C to 0 °C

a. contracts
b. starts to turn in to ice
c. expands
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: expands

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Evaporation causes

a. cooling
b. heating effect
c. increase in weight
d. increase in density
Answer  Explanation 

ANSWER: cooling

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Normal human body's temperature is 98.6 °F. In kelvin scale, it is

a. 320 K
b. 300 K
c. 308 K
d. 310 K
Answer  Explanation 

ANSWER: 310 K

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A device that is used to measure the temperature of a body is called

a. thermometer
b. barometer
c. nanometer
d. beam balance
Answer  Explanation 

ANSWER: thermometer

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Heat is also called

a. temperature
b. absence of heat
c. energy in transit
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: energy in transit

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Degree of hotness and coldness of a body is called

a. heat
b. temperature
c. density
d. coldness
Answer  Explanation 

ANSWER: temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   A thermometric liquid's boiling point should be

a. low
b. high
c. same
d. constant
Answer  Explanation 

ANSWER: high

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Kinetic energy of an atom or molecule is due to its motion which depends upon the

a. size
b. temperature
c. location
d. surface area
Answer  Explanation 

ANSWER: temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   When the liquid is heated there is change in volume of

a. liquid only
b. container only
c. air
d. liquid and container
Answer  Explanation 

ANSWER: liquid and container

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   On Celsius scale, the interval between the lower and upper fixed points is divided into

a. 100 equal parts
b. 180 equal parts
c. 50 equal parts
d. 90 equal parts
Answer  Explanation 

ANSWER: 100 equal parts

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Bridges with rollers below one of their ends allow movements due to

a. expansion only
b. contraction only
c. suspension
d. expansion and contraction
Answer  Explanation 

ANSWER: expansion and contraction

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The coefficient of linear thermal expansion of a substance is denoted by

a. α
b. β
c. π
d. ω
Answer  Explanation 

ANSWER: α

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Wires on electric poles are given some sag on order to prevent

a. expansion in winters
b. contraction in winters
c. touching with each other
d. from coming in way of air planes
Answer  Explanation 

ANSWER: contraction in winters

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   If we convert 110 °F into Celsius scale of temperature, we get

a. 43.3 °C
b. 0 °C
c. 150 °C
d. 60.5 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: 43.3 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!