Chapter 6: Thermal Properties of Matter Physics Mcqs for High School - Grade 9 - Set 2

1)   If the temperature on the Celsius scale is 20 °C the temperature in kelvin scale is

a. 294 K
b. 293 K
c. 292 K
d. 300 K
Answer  Explanation 

ANSWER: 293 K

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Wires on electric poles are given some sag to prevent breaking in

a. winter
b. rainy season
c. hot season
d. wind
Answer  Explanation 

ANSWER: winter

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Thermal volume expansion of liquid has

a. 3 types
b. 2 types
c. 4 types
d. 5 types
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 types

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The changing of a liquid into vapors from the surface of the liquid without heating it is called

a. expansion
b. contraction
c. evaporation
d. fusion
Answer  Explanation 

ANSWER: evaporation

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   On the Celsius scale, the lower fixed point is marked as

a. 100 °C
b. 0 °C
c. 32 °C
d. 212 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: 0 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   If we convert 400K into the Celsius scale of temperature, we get

a. 100 °C
b. 0 °C
c. 150 °C
d. 127 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: 127 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The temperature coefficient of volume expansion is denoted by

a. β
b. α
c. π
d. ω
Answer  Explanation 

ANSWER: β

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Mercury-in-glass thermometers are used to measure temperature between

a. −20 °C to 150 °C
b. −10 °C to 270 °C
c. −10 °C to 150 °C
d. −10 °C to 180 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: −10 °C to 150 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The heat require to boil 2.5 liters of water at 20 °C is

a. 840 kJ
b. 850 kJ
c. 860 kJ
d. 890 kJ
Answer  Explanation 

ANSWER: 840 kJ

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   On the Kelvin scale, the interval between the lower and upper fixed points is divided into

a. 100 equal parts
b. 180 equal parts
c. 50 equal parts
d. 90 equal parts
Answer  Explanation 

ANSWER: 100 equal parts

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   When the volume of solid changes with the change in temperature then it is called

a. volume thermal contraction
b. double volume
c. volume thermal expansion
d. volume constant
Answer  Explanation 

ANSWER: volume thermal expansion

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The temperature of water in a breaker is 40 °C. Its value in Fahrenheit scale is

a. 110 °F
b. 104 °F
c. 130 °F
d. 116 °F
Answer  Explanation 

ANSWER: 104 °F

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   To measure temperature especially in ovens and furnaces, we use

a. laser thermometers
b. alcohol thermometers
c. mercury-in-glass thermometers
d. bimetal thermometers
Answer  Explanation 

ANSWER: bimetal thermometers

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Specified heat of dry soil is

a. 900 -1 K-1
b. 810 -1 K-1
c. 760 -1 K-1
d. 589 -1 K-1
Answer  Explanation 

ANSWER: 810 -1 K-1

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   A thermometric liquid's freezing point should be

a. same
b. high
c. low
d. constant
Answer  Explanation 

ANSWER: low

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   A thermometric liquid should be a heat's

a. good conductor
b. bad conductor
c. opponent
d. absorber
Answer  Explanation 

ANSWER: good conductor

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Specified heat of water is

a. 4200 -1 K-1
b. 3200 -1 K-1
c. 2300 -1 K-1
d. 1250 -1 K-1
Answer  Explanation 

ANSWER: 4200 -1 K-1

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The matter which has no definite shape of its own is

a. liquid
b. solid
c. semi solid
d. gas
Answer  Explanation 

ANSWER: liquid

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The expansion of the volume of a liquid taking into consideration the expansion of the container also is called its

a. zero volume expansion
b. constant volume expansion
c. apparent volume expansion
d. real volume expansion
Answer  Explanation 

ANSWER: real volume expansion

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Heat is also called

a. energy in stress
b. energy in power
c. energy in transit
d. energy in elasticity
Answer  Explanation 

ANSWER: energy in transit

Explanation:
No explanation is available for this question!