Chapter 6: Thermal Properties of Matter Physics Mcqs for High School - Grade 9 - Set 1

1)   On heating, the amplitude of vibration of the atoms or molecules of an object

a. increases
b. decreases
c. remains constant
d. remain same
Answer  Explanation 

ANSWER: increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The melting point of water is

a. 323 °C
b. 100 °C
c. 273 °C
d. 0 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: 0 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Melting point is also known as

a. fusion point
b. constant point
c. boiling point
d. freezing point
Answer  Explanation 

ANSWER: fusion point

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The coefficient of volume expansion of solids is

a. greater than liquids
b. equal to gases
c. less than liquids
d. equal to liquids
Answer  Explanation 

ANSWER: less than liquids

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The temperature of land rises more quickly than that of the sea because the specific heat of soil is

a. more than water
b. less than water
c. equal to water
d. neutral
Answer  Explanation 

ANSWER: less than water

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Gaps are left in railway tracks to compensate thermal expansion during

a. rainy season
b. winter
c. hot season
d. wind
Answer  Explanation 

ANSWER: hot season

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Increase in temperature of the body is proportional to

a. amount oh heat absorbed
b. amount of heat evolved
c. density of substance
d. average kinetic energy
Answer  Explanation 

ANSWER: amount oh heat absorbed

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The amount of heat required to raise the temperature of 1 kg mass of that substance through 1K is called its

a. specific energy
b. specific heat
c. specific stress
d. specific density
Answer  Explanation 

ANSWER: specific heat

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Evaporation takes place at all the temperatures but only from the surface of the

a. gas
b. liquid
c. plasma
d. solid
Answer  Explanation 

ANSWER: liquid

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   SI unit of specific energy is

a. Jkg-1
b. K-1
c. Jkg-1 K-1
d. Pa
Answer  Explanation 

ANSWER: Jkg-1 K-1

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The molecules of a solid vibrate with larger amplitude at

a. zero temperature
b. lower temperature
c. higher temperature
d. pressure
Answer  Explanation 

ANSWER: higher temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   A container has 2.4 liters of water at 20 °C. The heat required to boil the water is

a. 1500 kJ
b. 1258 kJ
c. 1344 kJ
d. 698 kJ
Answer  Explanation 

ANSWER: 1344 kJ

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   An increase in breadth, length, and thickness of a substance is due to

a. fusion
b. thermal expansion
c. stress
d. boiling
Answer  Explanation 

ANSWER: thermal expansion

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   If the surface area of liquid is large then evaporation will be

a. small
b. large
c. moderate
d. slow
Answer  Explanation 

ANSWER: large

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   In liquid glass thermometer when bulb comes in contact with a hot object, the liquid inside it

a. expands
b. contracts
c. remains same
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: expands

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   On the Fahrenheit scale, the interval between the lower and upper fixed points is divided into

a. 100 equal parts
b. 180 equal parts
c. 50 equal parts
d. 90 equal parts
Answer  Explanation 

ANSWER: 180 equal parts

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Once heats enter a body, it becomes its

a. constant energy
b. negative energy
c. external energy
d. internal energy
Answer  Explanation 

ANSWER: internal energy

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   More molecules of a liquid move with high velocities at

a. pressure
b. zero temperature
c. lower temperature
d. higher temperature
Answer  Explanation 

ANSWER: higher temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The fraction change in the volume per kelvin change in temperature is equal to

a. coefficient of linear thermal expansion
b. temperature coefficient of volume expansion
c. pressure expansion
d. coefficient of contraction
Answer  Explanation 

ANSWER: temperature coefficient of volume expansion

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   On the Fahrenheit scale, the upper fixed point is marked as

a. 32 °F
b. 212 °F
c. 100 °F
d. 0 °F
Answer  Explanation 

ANSWER: 212 °F

Explanation:
No explanation is available for this question!