Chapter 6: Solutions Chemistry Mcqs for High School - Grade 9 - Set 3

1)   The concentration of the solution is the quantity of

a. solvent in solute
b. solute in given solvent
c. gas dissolved in liquid
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: solute in given solvent

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Colloids can

a. scatter light
b. not scatter light
c. absorb heat
d. evolve heat
Answer  Explanation 

ANSWER: scatter light

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   When NaCl is dissolved in water, the negative end of water molecules is attracted towards

a. Cl
b. H
c. He
d. Na
Answer  Explanation 

ANSWER: Na

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Solutions that contain solid solutes in liquid solvents are called

a. liquids in solids
b. solids in liquids
c. solids in solids
d. solids in gas
Answer  Explanation 

ANSWER: solids in liquids

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The solubility of Na2SO4

a. increases with increase in temperature
b. decreases with increase in temperature
c. no effect on solubility with change in temperature
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: decreases with increase in temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In the presence of crystals of solute, a supersaturated solution is

a. not stable
b. stable
c. cannot be made
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: not stable

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Mass of solute dissolved in 100g of a solution refers to

a. percentage of solution
b. molarity of solution
c. molality of solution
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: percentage of solution

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The methanol and water are

a. miscible
b. non miscible
c. forms saturated solution
d. forms supersaturated solution
Answer  Explanation 

ANSWER: miscible

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In the air, the nitrogen gas acts as

a. solute
b. solvent
c. gaseous solute
d. aqueous solute
Answer  Explanation 

ANSWER: solvent

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The only liquid metal at room temperature is

a. sodium
b. iron
c. mercury
d. aluminum
Answer  Explanation 

ANSWER: mercury

Explanation:
No explanation is available for this question!