Chapter 6: Solutions Chemistry Mcqs for High School - Grade 9 - Set 2

1)   Solid solutions of metals are called

a. alloys
b. amalgams
c. saturated solutions
d. supersaturated solution
Answer  Explanation 

ANSWER: alloys

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The mass of NaOH present per dm3 of 0.25M NaOH solution is

a. 10 g
b. 8 g
c. 5 g
d. 2 g
Answer  Explanation 

ANSWER: 10 g

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In solutions the particles are

a. invisible
b. visible by naked eye
c. visible by ordinary microscope
d. visible by electron microscope
Answer  Explanation 

ANSWER: invisible

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The concentration of a dilute solution is

a. high
b. very high
c. same
d. low
Answer  Explanation 

ANSWER: low

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In amalgams the solvent is

a. gas
b. liquid
c. solid
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: solid

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The substance present in a lesser amount in solution is

a. solute
b. solvent
c. aqueous solvent
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: solute

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   When the tiny particles of a substance are dispersed through a medium then the mixture is called

a. alloys
b. amalgams
c. suspension
d. colloid
Answer  Explanation 

ANSWER: colloid

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The particle size in suspension is

a. less than 10³ nm
b. 10² nm
c. greater than 10³
d. 10 nm
Answer  Explanation 

ANSWER: greater than 10³

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The molarity of solution which contains 40 g urea dissolved in 500cm3 is

a. 1.2 M
b. 1.389 M
c. 1.334 M
d. 1.5 M
Answer  Explanation 

ANSWER: 1.334 M

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   An unsaturated solution

a. cannot dissolve more solute
b. cannot add more solvent
c. can add more solute
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: can add more solute

Explanation:
No explanation is available for this question!