Chapter 6: Solutions Chemistry Mcqs for High School - Grade 9 - Set 1

1)   Bypassing hydrogen gas through vegetable oil, it is converted in to

a. butter
b. milk
c. ghee
d. condensed milk
Answer  Explanation 

ANSWER: ghee

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Fog is a solution to

a. air in water vapors
b. air in air
c. vapors in vapors
d. water vapors in air
Answer  Explanation 

ANSWER: water vapors in air

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   To prepare ammonia gas, the gaseous mixture of

a. hydrogen and chlorine is used
b. hydrogen and nitrogen is used
c. hydrogen and helium is used
d. hydrogen and iodine is used
Answer  Explanation 

ANSWER: hydrogen and nitrogen is used

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The solution of copper and zinc forms

a. sodium
b. mercury
c. brass
d. silver
Answer  Explanation 

ANSWER: brass

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The number of moles of solute dissolved per dm3 of the solution is

a. molality
b. percentage
c. concentration
d. molarity
Answer  Explanation 

ANSWER: molarity

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   A mixture that has a uniform composition throughout is called

a. saturated solution
b. super saturated solution
c. solution
d. solvent
Answer  Explanation 

ANSWER: solution

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The solution of mercury with other metals is called

a. amalgam
b. saturated solution
c. supersaturated solution
d. unsaturated solution
Answer  Explanation 

ANSWER: amalgam

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Solubility is the amount of solute dissolved in

a. 50 g of solvent
b. 100 g of solvent
c. 250 g of solvent
d. 200 g of solvent
Answer  Explanation 

ANSWER: 100 g of solvent

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   At a particular temperature, the solution which cannot dissolve more solute is called

a. saturated solution
b. unsaturated solution
c. aqueous solution
d. supersaturated solution
Answer  Explanation 

ANSWER: saturated solution

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Commercially concentrated HCl is

a. 0.4
b. 0.5
c. 0.37
d. 0.8
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.37

Explanation:
No explanation is available for this question!