Chapter 6: Functions & Graphs - Math Mcqs for Grade 6 - Set 1

1)   By putting the value for x as -4 in the function y = 5x, the answer will be

a. 1
b. −20
c. 20
d. −1
Answer  Explanation 

ANSWER: −20

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   On the Cartesian plane, the x-axis is also known as

a. horizontal axis
b. vertical axis
c. point coordinate
d. function coordinate
Answer  Explanation 

ANSWER: horizontal axis

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   On the Cartesian plane, the y-axis is also known as

a. horizontal axis
b. vertical axis
c. point coordinate
d. function coordinate
Answer  Explanation 

ANSWER: vertical axis

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   If the monthly pay of salesman is 'y' and includes basic pay $200 plus a commission of $5 for every unit he sales then the function for this can be written as

a. x = 205 + 5y
b. 200 + 5xy
c. y = 200 + 5x
d. y = 205 + x
Answer  Explanation 

ANSWER: y = 200 + 5x

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The plane which consists of two number lines that intersect each other at right angle is called

a. functional plane
b. Cartesian plane
c. ordinate plane
d. dimensional plane
Answer  Explanation 

ANSWER: Cartesian plane

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   On the Cartesian plane, the Ox and Oy are classified as

a. dimensional axes
b. coordinate axes
c. vertical axis
d. horizontal axis
Answer  Explanation 

ANSWER: horizontal axis

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   On the Cartesian plane, the point 'O' is known as

a. function
b. ordinate
c. origin
d. coordinate
Answer  Explanation 

ANSWER: origin

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In the ordered pair (-2, -3), the abscissa is

a. 3
b. −2
c. 2
d. −3
Answer  Explanation 

ANSWER: −2

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In the ordered pair (-3, -4), the ordinate or y-ordinate is

a. −4
b. −7
c. −3
d. 3
Answer  Explanation 

ANSWER: −4

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The point P in Cartesian plane is located by an ordered pair called

a. (c, b, a)
b. (a, b, c)
c. (a, b)
d. (b, a)
Answer  Explanation 

ANSWER: (a, b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   In an ordered pair of Cartesian plane (a, b), the 'b' is known as

a. x-coordinate
b. y-coordinate
c. abscissa
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: y-coordinate

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   By putting the value for x as 3 in the function y = 10x, the answer will be

a. 3.334
b. 7
c. 30
d. 13
Answer  Explanation 

ANSWER: 30

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Consider the function y = 10 - 4x, if value of x = -1 then the value of 'y' is

a. 6
b. −2
c. 14
d. 2
Answer  Explanation 

ANSWER: 14

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   In an ordered pair of Cartesian plane (a, b), the 'a' is known as

a. y-coordinate
b. abscissa
c. x-coordinate
d. both b and c
Answer  Explanation 

ANSWER: both b and c

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   If each ticket of amusement park is sold for $20 then the function for total sales can be written as

a. y = 20 + x
b. 20xy
c. x = 20y
d. y = 20x
Answer  Explanation 

ANSWER: y = 20x

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Consider the function y = 30 + 5x, if value of x = 2 then value of 'y' is

a. 40
b. 37
c. 20
d. −40
Answer  Explanation 

ANSWER: 40

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Consider the function y = 12 + 3x, if value of x = -2 then the value of 'y' is

a. −18
b. 6
c. −6
d. 18
Answer  Explanation 

ANSWER: 6

Explanation:
No explanation is available for this question!