Chapter 5: Physical States of Matter Chemistry Mcqs for High School - Grade 9 - Set 3

1)   As the molecular mass of gasses increases their density

a. decreases
b. increases
c. remains constant
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The position of liquid molecules are

a. fixed
b. not fixed
c. not sliding
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: not fixed

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   On applying pressure the volume of gas

a. increases
b. remains same
c. becomes double
d. decreases
Answer  Explanation 

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Boiling point is the temperature at which vapor pressure is

a. more than external pressure
b. less than external pressure
c. not related to external pressure
d. equal to external pressure
Answer  Explanation 

ANSWER: equal to external pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In a pressure cooker, the pressure applied is

a. 1 atm
b. 2 atm
c. 3 atm
d. 4 atm
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 atm

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   If the temperature of any gas is increased its volume

a. increases
b. decreases
c. remains same
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: increases

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   An ordered, repeating three-dimensional arrangement of particles makes up a

a. crystalline solid
b. amorphous solid
c. non crystalline solid
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: crystalline solid

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The escape of gas molecules from a small hole one after the other is called

a. diffusion
b. effusion
c. concentration
d. mobility
Answer  Explanation 

ANSWER: effusion

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Force exerted by a gas on unit area of the container is called

a. effusion
b. diffusion
c. mobility
d. pressure
Answer  Explanation 

ANSWER: pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   At constant temperature, when pressure is decreased the average kinetic energy of gas molecules

a. decreases
b. remains unchanged
c. decreases
d. becomes two fold
Answer  Explanation 

ANSWER: remains unchanged

Explanation:
No explanation is available for this question!