Chapter 5: Physical States of Matter Chemistry Mcqs for High School - Grade 9 - Set 2

1)   The movement of molecules from higher concentration to lower concentration is called

a. diffusion
b. concentration
c. effusion
d. mobility
Answer  Explanation 

ANSWER: diffusion

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   At Mount Everest, the water boils at

a. 100 °C
b. 90 °C
c. 80 °C
d. 70 °C
Answer  Explanation 

ANSWER: 70 °C

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The barometer is invented by

a. Galileo
b. Robert Boyle
c. Charles
d. Torricelli
Answer  Explanation 

ANSWER: Torricelli

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The melting and freezing of a substance occurs as

a. same temperature
b. more than melting point
c. more than freezing point
d. less than boiling point
Answer  Explanation 

ANSWER: same temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   If the liquid is heated to increase the kinetic energy then the liquid will

a. evaporate slowly
b. evaporate faster
c. not evaporate
d. boil
Answer  Explanation 

ANSWER: evaporate faster

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Solids whose atoms arrange themselves in different forms are

a. isotopes
b. crystals
c. allotropes
d. amorphous
Answer  Explanation 

ANSWER: allotropes

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The process in which the vapor molecules are recaptured by the molecules at the liquid surface is called

a. evaporation
b. sublimation
c. condensation
d. boiling
Answer  Explanation 

ANSWER: condensation

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   1 atmospheric pressure is equal to

a. 100.345 Pa
b. 760 kPa
c. 101.325 kPa
d. 1.01325 mmHg
Answer  Explanation 

ANSWER: 101.325 kPa

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   A gas that shields living things on the surface of the earth from harmful UV radiation is

a. N2
b. SO2
c. O2
d. O3
Answer  Explanation 

ANSWER: O3

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In graphite, the carbon atoms are arranged in layers of

a. pentagonal arrays
b. heptagonal arrays
c. octagonal arrays
d. hexagonal arrays
Answer  Explanation 

ANSWER: hexagonal arrays

Explanation:
No explanation is available for this question!