Chapter 5: Mensuration Arc Length, Sector Area & Radian Measure - Math Mcqs for Grade 8 - Set 2

1)   If the angle of sector is z° then the formula used to calculate is

a. z°⁄360° x area of major arc
b. z°⁄360° x area of semicircle
c. z°⁄360° x area of circle
d. z°⁄360° x circumference
Answer  Explanation 

ANSWER: z°⁄360° x circumference

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   If the radius is 21 cm and the angle at center of circle is 140° then the length of the arc is

a. 42.23 cm
b. 73.24 cm
c. 51.31 cm
d. 62.42 cm
Answer  Explanation 

ANSWER: 51.31 cm

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Considering radian, the value of cos 2.3π is

a. 1.832
b. 0.587
c. 2.587
d. 1.684
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.587

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The formula used to measure area of circle is

a. 4πr²
b. πr²
c. 2πr²
d. πr² + 2r
Answer  Explanation 

ANSWER: πr²

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   By converting 3π⁄2 from radians to degrees, the answer will be

a. 190°
b. 150°
c. 270°
d. 290°
Answer  Explanation 

ANSWER: 270°

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   By converting angle from degrees to the radians, the 40° is equal to

a. 0.287
b. 0.698 rad
c. 0.865 rad
d. 0.345 rad
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.698 rad

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The quadrilateral whose four vertices are lied on circumference of circle is called

a. radian quadrilateral
b. minor quadrilateral
c. cyclic quadrilateral
d. major quadrilateral
Answer  Explanation 

ANSWER: cyclic quadrilateral

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The system of angular measurement is known as

a. perimeter measure
b. chord measure
c. circular measure
d. quadrant measure
Answer  Explanation 

ANSWER: circular measure

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   By converting π⁄3 from radians to degrees, the answer will be

a. 55°
b. 75°
c. 65°
d. 60°
Answer  Explanation 

ANSWER: 60°

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The smallest part of the circle divided by the chord is called

a. minor segment
b. major segment
c. major quadrant
d. radian
Answer  Explanation 

ANSWER: minor segment

Explanation:
No explanation is available for this question!