Chapter 5: Electrostatics Physics Mcqs for High School - Grade 10 - Set 5

1)   Paper capacitor and mica capacitor are the examples of

a. ceramic capacitors
b. fixed capacitors
c. parallel plate capacitors
d. electrolytic capacitors
Answer  Explanation 

ANSWER: fixed capacitors

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The electrostatic force acting on two charges of 1C separated by 1m is about

a. 4×10⁹
b. 6×10⁹
c. 8×10⁹
d. 9×10⁹
Answer  Explanation 

ANSWER: 9×10⁹

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   3 capacitors with capacitances 5µF, 6µF and 7µF are arranged in parallel combination with a battery of 5V, as 1µF = 10-⁶F, the total capacitance should be

a. 18 µF
b. 20 µF
c. 12 µF
d. 40 µF
Answer  Explanation 

ANSWER: 18 µF

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   One micro coulomb is equal to

a. 10-⁶
b. 10-⁸
c. 10-⁴
d. 10-⁹
Answer  Explanation 

ANSWER: 10-⁶

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   To store a large amount of charge at relatively low voltage, we use

a. ceramic capacitors
b. fixed capacitors
c. parallel plate capacitors
d. electrolytic capacitors
Answer  Explanation 

ANSWER: electrolytic capacitors

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   On a dry day if we walk in a carpeted room and then touch some conductor we will fell

a. heat
b. small electric shock
c. large electric shock
d. light
Answer  Explanation 

ANSWER: small electric shock

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The ability of a capacitor to store charge is

a. capacitance
b. resistance
c. friction
d. coulomb's force
Answer  Explanation 

ANSWER: capacitance

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The region around a charge q in which it exerts a force on a test charge is called

a. electric field intensity
b. electric force
c. electric field
d. coulomb's force
Answer  Explanation 

ANSWER: electric field

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   SI unit of capacitance is

a. newton
b. volt
c. ohm
d. faraday
Answer  Explanation 

ANSWER: faraday

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The strength of an electric field at any point in space is known as

a. electric path
b. electric shock
c. electric field industry
d. electric field
Answer  Explanation 

ANSWER: electric field industry

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The SI unit of electric potential is

a. volts
b. ohm
c. coulomb
d. newton
Answer  Explanation 

ANSWER: volts

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The thunderclouds are charged by friction between

a. clouds and air
b. layers of clouds
c. water molecules and air
d. layers of air
Answer  Explanation 

ANSWER: water molecules and air

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   The capacitance of a capacitor is 100μ F and the potential difference between plates is 50 volts then charge stored on each plate is

a. 10 mC
b. 5 mC
c. 4 mC
d. 15 mC
Answer  Explanation 

ANSWER: 5 mC

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   A capacitor holds 0.03 C of charge when fully charged by a 6V battery. To hold 2C of charge, the voltage required would be

a. 150V
b. 100V
c. 300V
d. 400V
Answer  Explanation 

ANSWER: 400V

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   To distinguish between insulators and conductors, we can use

a. electroscope
b. telescope
c. endoscope
d. fiberscope
Answer  Explanation 

ANSWER: electroscope

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   A region around a charge in which it exerts an electrostatic force on another charge is called

a. electric field industry
b. electric shock
c. electric path
d. electric field
Answer  Explanation 

ANSWER: electric field

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   If a charge is moved from lower power potential to higher potential, then energy should be

a. released
b. remains same
c. supplied
d. converted
Answer  Explanation 

ANSWER: supplied

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   As per coulomb's law, when the distance of separation increases, the attraction of 2 positively charged objects

a. increases
b. decreases
c. remains unchanged
d. can not be determined
Answer  Explanation 

ANSWER: remains unchanged

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The major cause of fires and explosions in many places is

a. heat
b. thunderstorm
c. static electricity
d. automobiles
Answer  Explanation 

ANSWER: static electricity

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   By rubbing a neutral body with another neutral body, we can produce

a. heat
b. electric charge
c. light
d. atoms
Answer  Explanation 

ANSWER: electric charge

Explanation:
No explanation is available for this question!