Chapter 5: Electrostatics Physics Mcqs for High School - Grade 10 - Set 3

1)   If 5 J of work is needed to shift 10C of charge from one place to another. The potential difference between the places should be

a. 0.5 V
b. 2 V
c. 5 V
d. 10 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.5 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Each bolt of lightning contains about

a. 2500 J of energy
b. 3000 J of energy
c. 1500 J of energy
d. 1000 J of energy
Answer  Explanation 

ANSWER: 1000 J of energy

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The direction of electric field intensity in an electric field can be represented by drawing

a. points
b. images
c. circles
d. lines
Answer  Explanation 

ANSWER: lines

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   If the capacitance of a parallel plate capacitor is 100µ F and the potential difference is 70µ F, the quantity of charge stored on each plate would be

a. 7 mC each
b. 70 mC each
c. 700 mC each
d. 0.7 mC each
Answer  Explanation 

ANSWER: 7 mC each

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The force acting on a unit positive charge placed at that point is termed as

a. electric field intensity
b. electric field industry
c. electric field
d. electric shock
Answer  Explanation 

ANSWER: electric field intensity

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The fundamental law of electric force between two stationary charged particles is established by

a. Newton
b. Ohm
c. Hooke
d. Coulomb
Answer  Explanation 

ANSWER: Coulomb

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   1 nano farad (1nF) is equal to

a. 1×10-9F
b. 1×10-12F
c. 1×10-6F
d. 1×10-10F
Answer  Explanation 

ANSWER: 1×10-9F

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A fire or an explosion may occur due to excessive build-up of electric charges produced by

a. heat
b. friction
c. chemicals
d. work done
Answer  Explanation 

ANSWER: friction

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   By using electroscope, if the body is negatively charged then due to electrostatic induction, then on the leaves there will be appear

a. both positive and negative charges
b. negative charge
c. positive charge
d. no charge
Answer  Explanation 

ANSWER: negative charge

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   If one unit of charge given to the plates of a capacitor produces a potential difference of 1 volt between the plates of the capacitor then its capacitance would be

a. 1/2 farad
b. 1 farad
c. 2 farad
d. 3 farad
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 farad

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   When a charge is released in an electric field, it moves from a point of potential

a. in straight line
b. none of others
c. higher to lower
d. lower to higher
Answer  Explanation 

ANSWER: higher to lower

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   To store, the charge a device is used called

a. electric box
b. capacitor
c. plug
d. adopter
Answer  Explanation 

ANSWER: capacitor

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   The SI unit of charge is

a. Newton
b. coulomb
c. Pascal
d. omega
Answer  Explanation 

ANSWER: coulomb

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The field lines always emerge from

a. negative charge
b. positive charge
c. the central point of both charges
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: positive charge

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The direction of free test charge will be the direction of

a. electric intensity
b. coulomb's force
c. magnetic intensity
d. protons
Answer  Explanation 

ANSWER: electric intensity

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   If we bring charged plastic rod near-neutral aluminum rod, then rods will

a. repel each other
b. attract each other
c. remain their position
d. exchange charges
Answer  Explanation 

ANSWER: attract each other

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The electric charge between two bodies can be produced by

a. sticking
b. rubbing
c. oiling
d. passing AC current
Answer  Explanation 

ANSWER: rubbing

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The energy supplied by a unit charge as it moves from one point to the other in the direction of the field is called

a. potential difference
b. electric field industry
c. electric field
d. electric field intensity
Answer  Explanation 

ANSWER: potential difference

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   If mica and woolen cloth are rubbed together, then mica gets

a. positively charged
b. negatively charged
c. remains neutral
d. dual charged
Answer  Explanation 

ANSWER: positively charged

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   The charge stored on plates of capacitors is directly proportional to the

a. potential difference
b. electric field industry
c. electric field
d. electric field intensity
Answer  Explanation 

ANSWER: potential difference

Explanation:
No explanation is available for this question!