Chapter 5: Electrostatics Physics Mcqs for High School - Grade 10 - Set 2

1)   Capacitor plates are separated by an insulator known as

a. non-metal
b. dielectric
c. paper
d. wood
Answer  Explanation 

ANSWER: dielectric

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The capacitors which use chemical reactions to store charge are called

a. ceramic capacitors
b. fixed capacitors
c. parallel plate capacitors
d. electrolytic capacitors
Answer  Explanation 

ANSWER: electrolytic capacitors

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A negative charge

a. repels neutral charge
b. attracts neutral charge
c. repels negative charge
d. repel positive charge
Answer  Explanation 

ANSWER: repels negative charge

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   SI unit of capacitance is

a. Newton(N)
b. coulomb(C)
c. Pascal(Pa)
d. farad(F)
Answer  Explanation 

ANSWER: farad(F)

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   If the test charge is free to move, it will always move in the direction of

a. electric field intensity
b. electric field industry
c. electric field
d. electric shock
Answer  Explanation 

ANSWER: electric field intensity

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   A sensitive instrument for detecting charges is called

a. gold leaf electroscope
b. telescope
c. compound microscope
d. chemical electroscope
Answer  Explanation 

ANSWER: gold leaf electroscope

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   3 capacitors with capacitances 5µ F, 6µ F and 7µ F are arranged in series combination with a battery of 5V, as 1µ F = 10-⁶F, the quantity of charge on each plate of the capacitor is

a. 2.5µC
b. 1.96µC
c. 3.6µC
d. 2.89µC
Answer  Explanation 

ANSWER: 1.96µC

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Electroscope can be charged by

a. convection
b. radiation
c. conduction
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: conduction

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The capacitor which has a dielectric between its plates and is made of a flexible material that can be rolled into the shape of a cylinder is called

a. ceramic capacitors
b. fixed capacitors
c. parallel plate capacitors
d. electrolytic capacitors
Answer  Explanation 

ANSWER: ceramic capacitors

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   To paint new cars automobile workers use

a. current electricity
b. static electricity
c. capacitor
d. inductor
Answer  Explanation 

ANSWER: static electricity

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   1 picofarad (1pF) is equal to

a. 1×10-⁹F
b. 1×10-¹²F
c. 1×10-⁶F
d. 1×10-¹⁰F
Answer  Explanation 

ANSWER: 1×10-¹²F

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   3 capacitors with capacitances 5µF, 6µF and 7µF are arranged in parallel combination with a battery of 5V, as 1µF = 10-⁶F, the voltage across each capacitor is

a. 15V
b. 5V
c. 18V
d. 20V
Answer  Explanation 

ANSWER: 5V

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   The charge on capacitor plates is directly proportional to

a. current
b. electric field intensity
c. potential difference
d. resistance
Answer  Explanation 

ANSWER: potential difference

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   In equation Q=CV, C is the constant of proportionality called the capacitor's

a. power
b. capacitance
c. heat
d. electric intensity
Answer  Explanation 

ANSWER: capacitance

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Coulomb is equal to the charge of

a. 8.25×10¹⁸
b. 6.25×10¹⁸
c. 7.25×10¹⁸
d. 5.25×10¹⁸
Answer  Explanation 

ANSWER: 6.25×10¹⁸

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   3 capacitors with capacitances 5µ F, 6µ F and 7µ F are arranged in series combination with a battery of 5V, as 1µ F = 10-⁶F, the total capacitance should be

a. 2.8 µF
b. 1.5 µF
c. 2.3 µF
d. 1.96 µF
Answer  Explanation 

ANSWER: 1.96 µF

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   SI unit of electric potential is

a. C-¹
b. J-¹
c. JC-¹
d. JC-⁴
Answer  Explanation 

ANSWER: JC-¹

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Electric field intensity is a

a. base quantity
b. scaler quantity
c. non vector quantity
d. vector quantity
Answer  Explanation 

ANSWER: vector quantity

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   If 2 bodies are oppositely charged with 400µC and 200µC, the distance between them in the air is 0.5 m. The force between the bodies should be

a. 2880 N
b. 3000 N
c. 1850 N
d. 3250 N
Answer  Explanation 

ANSWER: 2880 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   A body in the gravitational field always tends to move from a point of potential energy

a. higher to lower
b. lower to higher
c. in straight line
d. not in straight line
Answer  Explanation 

ANSWER: higher to lower

Explanation:
No explanation is available for this question!