Chapter 5: Electrostatics Physics Mcqs for High School - Grade 10 - Set 1

1)   To relieve the discomfort of allergy sufferers in homes, we use

a. vacuum cleaner
b. electrostatic air cleaner
c. wind cleaner
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: electrostatic air cleaner

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Coulomb's law is only true for point charges whose sizes are

a. medium
b. very large
c. very small
d. large
Answer  Explanation 

ANSWER: very small

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   As per Coulomb's law, the force of attraction or repulsion between two point charges is directly proportional to the

a. sum of the magnitude of charges
b. square of the distance between them
c. product of the magnitude of charges
d. cube of the distance
Answer  Explanation 

ANSWER: product of the magnitude of charges

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   If F is the force acting on the test charge qo, the electric field intensity E would be given by

a. E = F - q₀
b. E = F/q₀
c. E = F + q₀
d. E = q₀/F
Answer  Explanation 

ANSWER: E = F/q₀

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The ability of a capacitor to store charge depends upon

a. area of plates
b. distance between plates
c. type of dielectric used
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: all of above

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In the combination of capacitors in series, the capacitors are connected

a. parallel
b. side by side
c. up and down
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: side by side

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The coulomb's force between the 2 point charges 10µC and 5µC placed at a distance of 150cm is

a. 0.2 N
b. 0.5 N
c. 2 N
d. 10 N
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.2 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If 5 J of work is required to shift 10 C charge from one place to another then the potential difference is

a. 0.5 V
b. 2 V
c. 5 V
d. 10 V
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.5 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The value of k in coulomb's law depends upon

a. magnitude of charges
b. distance between charges
c. medium between two charges
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: medium between two charges

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A device which stores charge is called

a. Resistor
b. Inductor
c. capacitor
d. transistor
Answer  Explanation 

ANSWER: capacitor

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The resonant circuits that tune radios to particular frequencies are called

a. plate circuits
b. radio circuits
c. filter circuits
d. fiber circuits
Answer  Explanation 

ANSWER: filter circuits

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The property of material due to which it attracts or repels other objects is

a. friction
b. velocity
c. current
d. charge
Answer  Explanation 

ANSWER: charge

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   In electrostatic air cleaner, air mixed with dust and pollen enters device across

a. positively charged mesh
b. negatively charged mesh
c. neutral mesh
d. dual charged mesh
Answer  Explanation 

ANSWER: positively charged mesh

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   If the medium between two charges is air, then the value of constant k in SI units will be

a. 5 × 10⁹ Nm²C-²
b. 7 × 10⁹ Nm²C-²
c. 8 × 10⁹ Nm²C-²
d. 9 × 10⁹ Nm²C-²
Answer  Explanation 

ANSWER: 9 × 10⁹ Nm²C-²

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   1 micro farad (1µF) is equal to

a. 1×10-⁹F
b. 1×10-¹²F
c. 1×10-⁶F
d. 1×10-¹⁰F
Answer  Explanation 

ANSWER: 1×10-⁶F

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Plastic rod rubbed with fur and glass rod rubbed with silk

a. repel each other
b. mix up with each other
c. attract each other
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: attract each other

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Electric intensity being a force is a

a. unmeasurable quantity
b. vector quantity
c. scalar quantity
d. basic quantity
Answer  Explanation 

ANSWER: vector quantity

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   If the body is positively or negatively charged the leaves of electroscope will

a. diverge
b. converge
c. stay still
d. shrink
Answer  Explanation 

ANSWER: diverge

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The amount of work done in bringing unit positive charge from infinity to a point in electric field is called

a. coulomb's force
b. electrostatic force
c. electric potential
d. resistance
Answer  Explanation 

ANSWER: electric potential

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   As per Coulomb's law, the force of attraction or repulsion between two point charges is inversely proportional to the

a. sum of the magnitude of charges
b. square of the distance between them
c. product of the magnitude of charges
d. cube of the distance
Answer  Explanation 

ANSWER: square of the distance between them

Explanation:
No explanation is available for this question!